Odstartoval turnaj o pohár Karla Poborského

obrazek
19. června 2018 11:48, aktualizováno 10:48, Bc. Eva Mertlová

První den má za sebou 2.ročník turnaje Akademie Cup o pohár Karla Poborského. Přehlídka talentovaných hráčů, ale i osobností, které s výchovou nových nadějí pro český fotbal pomáhají, se odehrává v Dobřanech a na Slovanu Plzeň.

Celkem 12 týmů, mezi nimiž je 10 Regionálních fotbalových akademií (RFA) a hosté ze Slovácka a Glasgow Rangers, bojuje od pondělního rána ve dvou skupinách o několik trofejí. Nejen o tu hlavní, kterou vítězi turnaje předá ve středu po poledním finále Karel Poborský, ale také o další, které si mezi sebe rozdělí mužstva s největší herní odvahou, nejlepším řešením útočných akcí, nejkonstruktivnějším řešením obranných zákroků a nejlepšími dovednostmi.

Při zahájení turnaje promluvili k hráčům i realizačním týmům kromě Karla Poborského také představitelé Fotbalové asociace, trenéři a zástupci kraje. "Je potřeba si uvědomit, že tady nejsme proto, abychom soupeřili mezi sebou, ale abychom měli srovnání, kam se nám podařilo hráče za určité období posunout. Máme před sebou ještě velmi dlouhou cestu a musíme společně pracovat na tom, abychom se vrátili mezi špičku Evropy," pronesl k hráčům i jejich trenérům Technický ředitel FAČR Michal Prokeš, který zároveň kvitoval povýšení úrovně turnaje díky účasti skotských soupeřů. "Jsme moc rádi, že máme možnost být v tomhle krásném prostředí a porovnat naše dovednosti s vašimi týmy. Vždy je přínosné zahrát si proti jiným herním stylům i mentalitám," řekl před ostatními účastníky turnaje šéf výpravy Glasgow Rangers Creag Robertson.

"Jsem rád, že se druhý ročník koná v Plzeňském kraji, protože Plzeň a okolí je příjemné sportovní prostředí. Není tu úplně klíčový vítěz, ale to, jak ti hráči vypadají, co umějí a my jsme si mohli zhodnotit, jaký efekt má naše práce," dodal patron turnaje Karel Poborský.

"Je skvělé, že tahle akce koná v Plzeňském kraji, dokládá to, jak jsme nastavení pro sport. Plzeňský kraj pokračuje v podpoře projektu akademií, neboť otevíráme další i pro hokej, tenis a triatlon. Toto, co investujeme, dostáváme zpátky jako zadostiučinění v podobě takových akcí je Akademie cup. Je to pro nás povzbuzení do budoucna," vyjádřil potěšení z konání turnaje náměstek krajského hejtmana Ivo Grüner.

Video po prvním dni turnaje najdete ZDE.

 

Na trávnících byly zatím k vidění zajímavé zápasy i individuální výkony. Skvělým způsobem se prezentovali hosté ze Skotska, kteří jak týmovým výkonem tak dovednostmi zaujali nejvíce a dost pravděpodobně se budou ucházet o jednu z trofejí. Program turnaje pokračuje zápasy ve skupinách a ve středu pak finálovým duelem, jehož přímý přenos společně s doprovodným programem poběží od 12:40 živě na webu fotbal.cz a facebooku #ceskarepre. Nejlepším týmům předají ocenění kromě Karla Poborského také bývalí skvělí útočníci David Lafata a Václav Svěrkoš.

 

Účastníci turnaje:

RFA Plzeňského kraje                         RFA Pardubického kraje

RFA Ústeckého kraje                          RFA Jihočeského kraje

RFA Olomouckého kraje                    RFA Moravskoslezského kraje

RFA kraje Vysočina                             SK Slavia Praha

AC Sparta Praha                                 1.FC Slovácko

Glasgow Rangers FC                          RFA Jihomoravského kraje

Program turnaje:

19.6.    10:00 – 16:30  zápasy ve skupinách

20.6.    9:00 – 11:30 zápasy ve skupinách                 +          13:00 finálové utkání