Obrok 2013 - skauti „přebarví“ Vodní hrad Švihov na růžovo

obrazek
29. května 2013 10:08, aktualizováno 09:11, Mgr. René Zeithaml

Patnáct stovek skautů a skautek z celé České republiky se počátkem června sjede na několik dní na louky v těsné blízkosti Vodního hradu Švihov. Čeká je navazování kontaktů, netradiční sporty, workshopy, přednášky, velká hra nebo třeba aquazorbing ve vodním příkopu. To vše nabídne od 5. do 9. června 2013 již po sedmé celostátní setkání starších skautů s názvem Obrok 2013.

Obrok 2013 v prostředí pohádkového hradu na Švihově byl mým několikaletým snem. A když jsem se vracel z minulého Obroku, který se konal před dvěma lety v Blansku, byl plán jasný. A výsledek bude znatelný již za méně než sto dní," říká organizátor Obroku 2013 Martin Štěrba. Aby se Obrok 2013 odlišil od všech šesti předešlých, rozhodli se organizátoři stylizovat skautskou akci do netradiční růžové barvy. „Ta bude viditelná opravdu všude. Všemu dodává potom styl maskot Frikulin," dodává Štěrba.

Pro účastníky Obroku 2013, kterých bude zhruba patnáct set, je připraven rozmanitý program. „Netradiční sporty jako jsou brandball, kindball, korfbal jsou pro sportovní nadšence. Přednášky a nejrůznější workshopy potom zase ty, kteří se chtějí dozvědět něco nového. Večery budou patřit rockové, ska nebo třeba punkové hudbě. LARP potom všem, co mají dostatečnou představivost. A takové 4D kino na zelené louce ohromí úplně všechny," vypočítává programová ředitelka Obroku 2013 Michaela Petříková s tím, že program je připraven podle tzv. nového programu pro starší skauty. „To znamená, že původní skautský program z dob založení před sto lety byl inovován do dnešní moderní podoby," upřesňuje Petříková. Skauti během Obroku 2013 pomohou i v obci Švihov – a to třeba v základní a mateřské školy, diecézní charitě, ale i na samotném hradě a v lesích kolem.

Obrok 2013 připravuje skupina dvanácti lidí již déle než rok a půl. Všichni ve svém volném čase a bez nároku na jakýkoliv honorář.

Akce Obrok 2013 se uskuteční od středy 5. do neděle 9. června v prostředí Vodního hradu Švihov. Akce má tradici od roku 2000 a od té doby se uskutečnilo již šest ročníků a to pokaždé v jiné části ČR, např. v Jindřichově Hradci, pevnosti Josefov v Jaroměři nebo třeba v Blansku.

Setkání pořádá Junák – svaz skautů a skautek ČR, který v současné době sdružuje více než 45.000 dětí a mladých lidí. Je tak největší neziskovou organizací v České republice.