Nový přístroj ke zlepšení diagnostiky závažných onemocnění získala Fakultní nemocnice Plzeň

obrazek
12. května 2015 14:45, aktualizováno 13:54, Bc. Eva Mertlová

Klinika zobrazovacích metod Fakultní nemocnice Plzeň představila v úterý 12. května 2015 nový přístroj zobrazovacích metod PET/MR, který je prvním v České republice. S funkcí a provozem nového přístroje, který zlepšuje diagnostiku závažných onemocnění, se seznámili také radní Milena Stárková a Jaroslav Šobr.

"Přístroj Biograph mMRI je přínosem pro celý Plzeňský kraj, pacienti ocení rychlost vyšetření oproti standartní magnetické rezonanci a také je čeká podstatně nižší dávka radiace, kterou si odnáší z vyšetření těmito zobrazovacími metodami," uvedla radní Milena Stárková. 

Unikátní přístroj zobrazovací metody PET/MRI - Biograph mMRI přináší výhody především v hybridním zobrazování. Zobrazuje nejen tkáně, ale především i jejich prokrvení nebo metabolismus a další aspekty, které urychlí diagnostiku nádorových onemocnění nebo např. horečnatých onemocnění neznámého původu. Šetří nejen čas lékařů a tím pádem i vyšetřovaných pacientů, ale také je šetrnější s dávkou radiace nutné k vyšetření za pomoci radiofarmak, což ocení především pacienti, kteří absolvují opakovaná vyšetření.

Přístroj dodala firma Siemens, která první CT do Fakultní nemocnice Plzeň dodala již v roce 1985. Idea na užití zobrazovacích metod PET/MR se zrodila v roce 2012, realizace rekonstrukce Centra molekulárního zobrazování ve FN Plzeň se pak uskutečnila v období srpen 2014 - duben 2015. Unikátní přístroj již vyšetřil první desítky pacientů.

Fotogalerie