Nemocnice v Horažďovicích modernizovala další pokoje

obrazek
19. září 2016 08:03, aktualizováno 07:03, Bc. Eva Mertlová

Také v letošním roce modernizovala Nemocnice následné péče LDN Horažďovice lůžkové pokoje. Úpravy třech pokojů se realizovaly v srpnu a v pátek 16. září 2016 si je po zprovoznění přišla prohlédnout radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková. Nemocnice v posledních pěti letech přestavěla už 23 z celkem 55 pokojů. Další budou následovat v příštím roce.

"Letos nemocnice upravila dva dvoulůžkové a jeden čtyřlůžkový pokoj. V těch menších byly vybudovány toalety a ve větším kromě toalet i koupelna se sprchovým koutem a umyvadlem. Kvůli místu zde ubylo jedno lůžko. Součástí modernizace byla ve všech třech pokojích i obnova některých sítí a výměna televizorů za moderní s LCD obrazovkou," uvedla Milena Stárková.

Důvodem úprav je trvalá snaha o zvyšování komfortu pacientů a jejich větší soukromí. Úpravy ale přináší výhody i ošetřujícímu personálu. "Díky sociálním zařízením přímo na pokojích můžeme z každého takto upraveného pokoje udělat dle potřeby izolaci," uvádí příklad ředitel zařízení Martin Grolmus s tím, že investice přesáhla 400 tisíc korun a uhradil ji Plzeňský kraj.

Modernizace pokojů se provádí postupně, aby nemocnice nemusela skokově omezovat kapacity. Po většinu roku má totiž všech svých 140 lůžek plně obsazených. Neznamená to ale, že by bylo těžké se sem dostat. "Čekací lhůty do horažďovické nemocnice jsou kolem týdne," upřesňuje radní Milena Stárková.   

Budova nemocnice je historická a pochází z roku 1927, kdy sloužila jako tzv. Mateřinec (ubytování) řádových sester De Notre Dame z blízkého kláštera. V 50. letech zde sídlil národní výbor a od roku 1961 plicní léčebna. Později zde bylo interní oddělení a léčebna kožních nemocí a také první lůžka dlouhodobé péče. Nemocnicí ryze následné péče je zařízení od roku 1998. Ještě v té době byly v celé budově jen čtyři velké umývárny a 24 toalet jak pro pacienty, tak pro personál. Postupně ale toto vybavení přibývalo, nejvíce v posledních pěti letech, takže sprch je v nemocnici šestkrát a toalet dvakrát více.

Nemocnice má 55 pokojů. Sociální zařízení budou ve většině z nich. "Ve všech to nemá smysl dělat, protože na některých jsou pouze ležící pacienti, kteří by sociální zařízení sami nevyužili," říká dále Martin Grolmus, podle kterého se dosavadní úbytek lůžek týkal rezervních kapacit.