Nemocnice Plzeňského kraje si převzaly certifikát akreditace národních akreditačních standardů SAK

obrazek
02. února 2015 10:14, aktualizováno 09:14, Bc. Eva Mertlová

S pocitem většího bezpečí a s očekáváním kvalitnější péče mohou pacienti od letoška vstupovat do nemocnic Plzeňského kraje. Všechna zdravotnická zařízení skupiny ZHPK jsou totiž čerstvě akreditována dle národních akreditačních standardů SAK (Spojená akreditační komise, o.p.s.). Znamená to, že při poskytování zdravotních služeb, ale i v oblastech neléčebných, zavedly nemocnice takové postupy, které zabraňují negativním jevům. Komisaři pak v prosinci ověřili, že personál tyto standardy ovládá a v praxi používá. Dnes zástupci SAK předali nemocnicím certifikáty o provedených akreditacích.

"Akreditace je signál pro všechny pacienty, odbornou veřejnost i partnery, že naše nemocnice poskytují zdravotní služby na vysoké úrovni. Dokládá to dlouhodobou snahu Plzeňského kraje zajistit všem svým obyvatelům i z odlehlejších regionů kvalitní a dostupnou zdravotní péči a vůbec lékaře, sestry i další odborný personál, na který se mohou s důvěrou obrátit. Děkuji všem pracovníkům nemocnic, kteří se o získání certifikace zasloužili," říká radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Nemocnice se na akreditaci připravovaly zhruba dva roky. Do jisté míry unikátním způsobem. Postup koordinoval Zdravotnický holding Plzeňského kraje a řadu konzultací s odborníky, vzdělávací kurzy i školení, ale také přípravná předakreditační šetření organizoval společně pro všechna zařízení skupiny.

"Společnou přípravu nemocnic jsme zaznamenali už dříve ve dvou krajích. V Plzeňském ale bylo integračních aktivit daleko víc. Postup byl ještě více jednotný a tím i velice efektivní," uvedl zástupce ředitele SAK František Vlček a doplnil, že komise dosud akreditovala 150 zdravotnických zařízení, z nichž je 70 nemocnic akutní péče. To je necelá polovina všech nemocnic v zemi.

Standardizace postupů se v nemocnicích týká téměř každé činnosti, která jakkoli souvisí přímo s péčí o pacienta či jeho pobytem v nemocnici. "Začíná od samotného přijetí pacienta k ošetření až po jeho propuštění či překlad do jiného zařízení. Je třeba popsáno, jak se vyhodnocuje míra bolesti, kterou pacient trpí, a jak postupovat, když bolest dosáhne určité hranice. I bolest se totiž měří. Je na to bodová škála," uvádí příklad vedoucí Zdravotního úseku ZHPK a koordinátorka příprav akreditace a akreditačního šetření Martina Pátá.

Dále je popsána například bezpečnostní procedura při invazivních výkonech, jako jsou třeba operace, nebo jakými způsoby se identifikuje pacient a kdy je třeba identifikaci provádět. Existuje i standard na zajištění léků, které si pacient přinese z domova, nebo standard na zjišťování a sledování podvýživy nebo naopak obezity s definicí, jaká rizika to může mít na postup léčby a jak tato rizika eliminovat.

V neléčebných oblastech existují standardizované postupy například pro nakládání s odpady, pro péči o zdravotnické prostředky a zařízení, pro zálohování energií, dodržování bezpečnostních či hygienických požadavků, pro vedení dokumentace i krizové situace.

Akreditace má platnost tři roky. Po tomto období bude nemocnice podrobena dalšímu šetření a musí se tedy celou dobu kvalitě péče a bezpečí pacientů věnovat a obojí udržovat na požadované úrovni. Akreditační šetření se konala od 4. do 18. prosince postupně v nemocnicích v Domažlicích, Klatovech, Plané (Svatá Anna), Rokycanech a Stodu. Výjimkou ze skupiny ZHPK je Nemocnice následné péče LDN Horažďovice, která získala poprvé akreditaci SAK již v roce 2007 a od té doby ji už dvakrát reakreditovala. Naposledy před rokem.

Fotogalerie