Nejlepší student - technik je z SOU elektrotechnického v Plzni

obrazek
06. srpna 2018 11:35, aktualizováno 10:35, Mgr. Jana Filípková

Do finálového, celorepublikového kola 8. ročníku soutěže "Nejlepší student", které se konalo 20. června 2018 v sídle firmy MICRORISC, byli pozváni opět velmi zajímaví mladí lidé. Odborná porota vybírala především podle jejich výjimečnosti a dalších aktivit, a přihlédla také k vlastnímu textu žáků, kteří ve formě eseje vyjádřili "Proč stojí za to být dobrým studentem". Během finále, které moderovala Zdeňka Žádníková – Volencová, měli žáci možnost prezentovat před porotou své zájmy, úspěchy a mimoškolní aktivity.

Tři z nich byli oceněni titulem "Nejlepší student" a odnesli si finanční odměnu 5000 Kč. Čtvrtý žák získal ocenění "Nejlepší student – technik" a obdržel hodnotné vývojové nástroje za více než 10 000 Kč od odborného časopisu DPS Elektronika od A do Z a od firmy MICRORISC.

Soutěž pořádala pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR firma MICRORISC s.r.o. proto, aby podpořila a motivovala středoškoláky v oblasti jejich vzdělávání a aktivního přístupu k životu.

Nejlepší student – technik
David Žahour, Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň

David je technicky nadaný mladý člověk, který se snaží zadaný úkol vyřešit a dotáhnout do zdárného konce. V posledních letech se zúčastnil velké řady odborných soutěží, mimo jiné Smart Mobility Hackathonu, kde získal 1.místo za řešení mobilní zastávky MHD.

V projektu Pilsen CUBE II se svým týmem sestrojil funkční pikosatelit a navrhli experimenty, které se na oběžné dráze zrealizují. Zde postoupil do finálové realizace a montáže svého projektu na satelit.

Zajímá se také o IoT problematiku, což prokázal sestrojením inteligentního zavlažovacího zařízení a účastí v mnoha soutěžích, které se internetem věcí zabývají.

Kromě toho vede kroužky robotiky a programování pro žáky základních a středních škol.