Návštěvy čínských delegací

obrazek
14. června 2017 16:01, aktualizováno 15:01, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj navštívily v úterý 13. června a ve středu 14. června 2017 čínské delegace. Návštěvy nebyly zdvořilostní, ale aktivní. Čínské strany nabízely konkrétní možnosti spolupráce.

V úterý zástupci delegace ze Shanghaie  (Správní čtvrť Shanghai Hondqiao) představili vizualizaci Shanhghai business centra, což by se dalo přirovnat k naší průmyslové zóně a zajímali se o podnikatelské zájmy firem z našeho kraje v tomto business centru. Podnikatelům nabídli administrativní podporu v začátcích podnikání v Shanghaii a také případné zajištění finanční podpory tamější vlády. Náměstek hejtmana Ivo Grüner, který delegaci na krajském úřadě přijal, uvedl „Plzeňský kraj je velice dobře umístěn ve středu Evropy, je výhodným partnerem pro čínské podnikatele. S provincií Zhejiang kraj spolupracuje už více než deset let. Věřím, že obě strany budou využívat všech výhodných nabídek a možností".

  

Ve středu se delegáti z Úřadu pro ochranu životního prostředí provincie Zhejiang přijeli informovat na způsoby ochrany a hospodaření s vodou. Radní pro životní prostředí Radka Trylčová je seznámila s aktivitami kraje v oblasti životního prostředí a uvedla „Plzeňský kraj se v posledních letech potýká s úbytkem spodních vod. Snažíme se vymyslet, jak zadržet vodu, která spadne na našem území, aby neodtekla z kraje do moří." Čínská strana prezentovala program "Five Main Methods Achivements", jímž se snaží o návrat čistých řek v Číně. V Česku mají Číňané zájem se podílet na čištění řek. První projekt proběhne na Ohři.