Návštěva radního PK v Domažlicích

obrazek
10. dubna 2014 14:40, aktualizováno 13:42, Mgr. Jana Filípková

Ve středu 9. dubna radní Plzeňského kraje pro oblasti kultury, památkové péče a neziskové organizace Jaroslav Šobr navštívil město Domažlice. Jeho první zastávkou byla radnice, kde se setkal se starostou Miroslavem Machem. Odtud pokračoval do Muzea Chodska, příspěvkové organizace zřizované Plzeňským krajem.

„Považuji za důležité při návštěvě naší organizace se potkat i s představiteli města, neboť si uvědomuji, jakou roli muzeum hraje ve městě a jak významná je dobrá vzájemná spolupráce a vstřícnost mezi těmito subjekty,“ prohlásil Jaroslav Šobr v rozhovoru, který se týkal rekonstrukce objektu, kde bude sídlit Muzeum Jindřicha Jindřicha. To patří pod Muzeum Chodska v Domažlicích. Muzeum sídlí na Chodském hradě, jehož prostory město Plzeňskému kraji pronajímá za symbolické nájemné.


Jednání radního PK Jaroslava Šobra se starostou Domažlic Miroslavem Machem

Dalším tématem jednání byly Chodské slavnosti, které kraj dlouhodobě podporuje a podpoří i 50. ročník v letošním roce.

Ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl seznámil člena Rady Plzeňského kraje nejen se sbírkotvornou a výstavní činností muzea, ale hlavně s probíhajícími rekonstrukčními pracemi na domě Muzea Jindřicha Jindřicha. Ten je od roku 2010 majetkem Plzeňského kraje a muzeum ho má ve své správě od roku 2012. Objekt kraj zakoupil za necelých 7 mil. korun a investiční výdaje na celkovou rekonstrukci čtyřpodlažního objektu přesáhly do této chvíle částku 16,8 mil. korun. Jedná se o největší investici v souvislosti s provozem muzea od roku 1991, kdy začala generální rekonstrukce Chodského hradu.


Jednání s ředitelem Muzea Chodska v Domažlicích Josefem Nejdlem

Návštěvu Domažlic zakončil Jaroslav Šobr prohlídkou Galerie bratří Špilarů. Tam
si kromě stálé expozice prohlédl i krátkodobou výstavu hodonínského umělce Jana Buchty. Po skončení rekonstrukce Muzea Jindřicha Jindřicha, která je plánovaná na konec měsíce července letošního roku, by se do přízemí tohoto domu měla přestěhovat i zmíněná galerie.


Jaroslav Šobr v Galerii bratří Špilarů u sochy z jerlínového dřeva Jana Buchty
společně s galeristou a výtvarníkem Václavem Sikou