Náměstek pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu na návštěvě v Plzeňském kraji

obrazek
30. ledna 2017 12:41, aktualizováno 11:41, Hana Maroušková

Ve čtvrtek 26. ledna 2017 navštívil Plzeňský kraj náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Pavel Krčál. Tématem jeho návštěvy byla sociální oblast a to azylové domy a chráněné bydlení. Při jeho návštěvě ho doprovázel náměstek hejtmana pro sociální oblast, Zdeněk Honz.

Navštívili a prohlédli si azylový dům MáTa v Plzni, kde besedovali s vedoucí azylového domu Simonou Jeremiášovou.  

Posláním organizace je prioritně pracovat v zájmu dětí. Organizace poskytuje sociálně aktivizační službu pro rodiny s dětmi, jedná se tedy převážně o terénní sociální práci a sociální službu v azylovém domu matkám/rodinám s dětmi či těhotným ženám starším 18-ti let, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Azylový dům funguje v krajské metropoli od roku 2000. Mezi klienty jsou nejčastěji matky samoživitelky, oběti domácího násilí nebo trestné činnosti, případně celé rodiny vyžadující bezpečné zázemí i nutnou sociální podporu.

Dále navštívili Centrum sociálních služeb ve Stodě. Náměstky doprovázeli ředitel centra Radomír Bednář a vedoucí sociálních služeb Radek Rosenberger.

Proces transformace DOZP Stod byl zahájen v roce 2006. Transformace DOZP byla zaměřena na změnu spočívající v tom, že sociální služby poskytované doposud v jednom centralizovaném zařízení budou poskytovány v nově vybudovaných domácnostech, chráněných bytech, případně nízkokapacitních domovech pro osoby se zdravotním postižením a uživatelé budou využívat síť sociálních i jiných služeb v běžné komunitě. Projekt chráněného bydlení a sociálně terapeutické dílny ve městě Stod byl postaven v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad.

Fotogalerie: