Náměstek hejtmana Grüner jednal s velvyslancem Německa o podpoře výuky němčiny

obrazek
04. června 2019 15:11, aktualizováno 07. června 2019 08:19, Mgr. René Zeithaml

Podpořit výuku němčiny v Plzeňském kraji, to bylo hlavní téma setkání náměstka hejtmana Ivo Grünera s velvyslancem Spolkové republiky Německo v České republice J. E. Christophem Israngem.

Němčinu dnes ovládá stále méně lidí. Dříve velice oblíbený jazyk nahradila angličtina, přestože tomu, kdo umí německy, se naskytují skvělé pracovní možnosti u německých firem působících v kraji. Mladí lidé hovořící německy tak nemají důvod stěhovat se za prací třeba do Prahy, protože i v Plzeňském kraji najdou uplatnění.

Chtěli bychom udělat projekt na podporu německého jazyka, do kterého bychom chtěli zapojit mladé lidi od předškolního věku, aby tak získali větší šanci a možnosti uplatnění a neodcházeli do větších měst. Do projektu bychom chtěli zapojit také německou a rakouskou stranu," uvedl náměstek Ivo Grüner.

Velvyslanec Spolkové republiky Německo v České republice J. E. Christoph Israng představil již fungující projekty a potvrdil zájem německé strany o rozšíření výuky němčiny v kraji jako pilotní projekt, který by se pak rozšiřoval do dalších krajů.

K tomu je třeba podpořit a finančně ohodnotit učitele němčiny a organizovat různé projekty, jako jsou česko-německé dětské tábory či kulturní a kulinářské akce. Proto je třeba spojit všechny finanční zdroje, které se nabízejí, především peníze z Evropské unie, IHK, Česko-německé hospodářské komory a podnikatelských subjektů.