Na jeden den filmovou maskérkou a vlásenkářkou

obrazek
06. listopadu 2017 17:36, aktualizováno 16:36, Mgr. Jana Filípková

Druhý ročník exkluzivní odborné kadeřnicko-kosmetické soutěže určené pro žáky středních škol, která jim přibližuje prostředí filmových řemesel, proběhl za účasti náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové ve středu 1. listopadu 2017 v prostorách Integrované střední školy živnostenské v Plzni zřizované Plzeňským krajem. Ta byla zároveň organizátorem celé soutěže.

Smyslem této unikátní akce je propojit práci studentů s filmovou praxí a přiblížit jim obor maskérské scénické výpravy se všemi možnostmi využití. Tato oblast je studentům často neznámá a přístup k ní je velmi omezen.

„Velmi podporuji a vítám veškeré aktivity, které se odehrávají ve školách nad rámec běžné výuky. A tato soutěž o kráse, kreativitě, inspiraci mezi ně jednoznačně patří. Je skvělé vidět, zapálení žáků, kteří s velkým osobním nasazením, ale i šikovností přibližují maskérské a scénické výpravy filmové tvorby“, prohlásila Ivana Bartošová.

Úkolem soutěžních týmů je připravit vizuál filmové postavy z konkrétního, předem určeného období. Pro letošní ročník bylo vybráno téma „Inspirace rokokem“.

Tohoto klání, které je určené pro tří členné týmy – kadeřník/kadeřnice, kosmetička a modelka, se zúčastnilo šest středních škol z Plzeňského a Karlovarského kraje, a to konkrétně ISŠŽ Plzeň, SOU Domažlice, VOŠ, OA, SZŠ a JŠ Klatovy, SOŠ a SOU Sušice a SŠŽ Sokolov.  Soutěž se koná za podpory Barrandov studia a  Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest. Kdy se soutěž stala doprovodným programem zmíněného festivalu.

Práce posoudila odborná porota ve složení - Jitka Madrová, umělecká filmová maskérka a vlásenkářka, která v současné době spravuje fundus vlásenek na Barrandově. Pracovala na mnohých filmových a televizních projektech, jako například Konec starých časů, Amadeus nebo nedávný Já, Mattoni. Dalšími porotkyněmi byly Romana Topinková, kadeřnická specialistka a majitelka salónu Matrix a Silvie Szabová, kosmetická konzultantka firmy Dermacol. V závěru soutěžního odpoledne žáci své práce prezentovali formou přehlídky.

Barrandov Studios na sebe vzalo úlohu garanta tohoto projektu, neboť právě na Barrandově se střetává většina filmových řemesel. V barrandovských ateliérech taktéž vzniká téměř veškerá produkce současné české kinematografie a míří sem většina filmových projektů ze zahraničí.

Vizážistická soutěž „Střihni si film“ je veřejně přístupná a uskutečnila se v rámci „Dne otevřených dveří“.

Fotogalerie: