Mnichov září v galerii

obrazek
28. ledna 2015 13:38, aktualizováno 13:55, Bc. Eva Mertlová

Ve výstavní síni Masné krámy byla v úterý 27. ledna zahájena výstava s názvem Mnichov – zářící metropole umění 1870-1918, která přibližuje slavné malíře Mnichovské školy, mnichovského Jugendstilu a avantgardního hnutí skupiny Der Blaue Reiter. Návštěvníci mohou díla autorů jako Gabriel von Max, Vasilij Kandinskij, Paul Klee, ale i Alfons Mucha či Václav Brožík ve výstavní síni zhlédnout do 6. dubna 2015.

Slavnostní vernisáž výstavy se uskutečnila za účasti autora výstavy Aleše Filipa a ředitele Západočeské galerie Romana Musila. "Chceme ukázat, že Mnichov byl klíčovou metropolí evropského umění," vysvětluje ředitel galerie a také jeden z autorů výstavy Roman Musil.  Záštitu nad výstavou převzal ministr kultury Daniel Herman, hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a primátor města Plzně Martin Zrzavecký. "Mám velkou radost, že se v Plzni koná výstava, která daleko přesahuje hranice Plzeňského kraje. Protože je výstava jedním z hlavních bodů programu Evropského hlavního města kultury, věřím, že pro rok 2015 bude zářící metropolí umění právě Plzeň," uvedl radní Plzeňského kraje Jaroslav Šobr.

Výstava byla uspořádána ve spolupráci s Národní galerií v Praze, Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau v Mnichově a Kunstforum Ostdeutsche Galerie v Regensburgu za finanční podpory Společnosti Plzeň 2015 o. p. s., Plzeňského kraje, Evropské unie (Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007–2013), Česko-německého fondu budoucnosti, Statutárního města Plzně a Nadace 700 let města Plzně.

Fotogalerie