Mladí zahrádkáři navštívili krajský úřad

obrazek
05. října 2015 15:54, aktualizováno 14:54, Bc. Eva Mertlová

Na krajském úřadě se v pondělí 5. října 2015 setkali úspěšní mladí zahrádkáři s radním pro oblast životního prostředí a zemědělství Václavem Šteklem. Neformální debaty se zúčastnil také Jan Kovařík, předseda Krajské koordinační rady Českého zahrádkářského svazu. Na pořadu setkání bylo především představení toho, co je mladým zahrádkářům nejbližší, radní Václav Štekl jim představil svůj resort i činnost úřadu.

"Bohužel kompetence Plzeňského kraje v oblasti zemědělství jsou velice omezené. Proto se snažíme podporovat zemědělce například alespoň pořádáním farmářských trhů, kde jejich potraviny prezentujeme. I přes těžkou situaci v zemědělství jsem velice potěšen, že je mnoho mladých nadšenců, které zahrádkářství oslovuje," uvedl Václav Štekl. Dále pak radní mladým zahrádkářům, kteří reprezentují Plzeňský kraj v mnoha soutěžích, přiblížil princip kotlíkových dotací a debata se nevyhnula ani spalovně v Chotíkově. Chybět nemohly ani úspěchy mladých hostů. Žáci ze ZŠ Přimda v čele s ředitelkou školy se pochlubili úspěchy v celorepublikovém kole zahrádkářské soutěže, jejímž úkolem byla kresba kytice ve váze. Z desítky zaslaných kreseb žáků z Přimdy jich hned desítka získala v celorepublikovém kole první místo. Úspěchy mají též na svém kontě i další mladí, kteří se setkání s radním Šteklem zúčastnili. "Mezi velice úspěšné zahrádkáře patří mimo jiné také blovičtí, klatovští či dýšinští," doplnil Jan Kovařík za Český zahrádkářský svaz.

Setkání s mladými zahrádkáři se uskutečnilo po roce, stalo se tradicí pro zástupce Plzeňského kraje i úspěšné mladé zahrádkáře.