Ministryně Marksová navštívila dva domovy zřizované Plzeňským krajem

obrazek
09. září 2016 22:32, aktualizováno 21:32, Bc. Eva Mertlová

V rámci návštěvy Plzeňského kraje navštívila v pátek 9. září 2016 ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová také dvě pobytová zařízení zřizovaná Plzeňským krajem. V domovech v Horní Bříze a v Kralovicích si prohlédla prostory a setkala se s klienty a zaměstnanci zařízení. Zajímala se především o problematiku úhrady pojišťoven, realizované rekonstrukce v domovech i nutnost dalších investic. Krajská zařízení ministryni Marksové představil radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz, doprovázela také senátorka a bývalá hejtmanka Milada Emmerová.

V Domově pro osoby se zdravotním postižením Horní Bříza se ministryně Marksová seznámila za doprovodu ředitele domova s chodem zařízení, jeho aktuálními problémy, kterými jsou například platby pojišťoven za klienty (tzv. úhradová vyhláška) a nedostatek kvalifikovaného personálu. Po besedě s klienty a zaměstnanci, kdy se opět hovořilo především o finančních problémech v sociální oblasti, se ministryně zajímala o volnočasové aktivity klientů. Prohlédla si tvořivé dílny, zaujala ji dobře vybavená knihovna, která se společně s dalšími podobně zaměřenými prostorami nachází v novém pavilonu, který byl postaven v roce 2008. Ostatní budovy zařízení čeká letos zateplení, opravy chodeb a nové koupelny.

Po hornobřízském zařízení následovala návštěva Domova sociálních služeb Kralovice, kde na ministryni také čekala beseda s klienty a zaměstnanci zařízení. Dotazy během besedy se točily kolem zákona o sociálních službách, financování sociálních služeb a nutnosti investic v domově. Právě DSP Kralovice bude žádat ministerstvo práce a sociálních věcí o dotaci na nutnou rekonstrukci prostor domova, kterou ministryně Marksová shledala během své návštěvy jako nutnou.

"Uvítali jsme návštěvu ministryně práce a sociálních věcí v krajských zařízeních, protože je velice důležité, aby osobně poznala, jaké problémy tato zařízení trápí. Ať už je to úhradová vyhláška nebo nedostatek kvalifikovaných sester, je to problematika přesahující možnosti kraje," uvedl radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz.

Fotogalerie