Mezinárodní sportovní hry dětských domovů vyhrál tým ČR

obrazek
17. července 2018 14:15, aktualizováno 18. července 2018 14:21, Mgr. Jana Filípková

Děti z dětských domovů Plzeňského kraje přispěly k vítězství českého týmu na XXVIII. ročníku Mezinárodních sportovních her dětských domovů, které se konaly ve dnech 22. – 23. 6. 2018 na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích za účasti tří států: České republiky, Slovenska a Maďarska. Z pravidelné účasti se bohužel omluvily výpravy Polska a Rumunska. Celá akce proběhla pod záštitou FICE (Federace dětských domovů ČR) a zároveň jako oficiální akce schválená MŠMT ČR, kde byla zařazena do rozvojového a dotačního programu v rámci podpory soutěží a přehlídek v zájmovém vzdělávání a dále pak za významné podpory Moravskoslezského Kraje.

Během dvoudenního soutěžního klání děti předvedly své schopnosti v mnoha sportovních disciplínách. V pátek soutěžili chlapci v minikopané a dívky ve volejbale. V sobotu se pokračovalo soutěžemi v lehké atletice a stolním tenisu.

Plzeňský kraj vyslal do týmu České republiky 5 závodníků ze třech dětských domovů, kteří se nominovali z republikové soutěže v Tachově. Marie Škudrnová z DD Horšovský Týn bojovala na trati 800 m a pro český tým získala 1. místo a na stupeň nejvyšší vystoupala také Sabina Hochmanová z DD Kašperské Hory se zlatou medailí za vítězný vrh koulí. I chlapci zářili na stupních vítězů. Na nejdelší běžecké trati na 1500m vyhrál Lukáš Plavajka z DD Horšovský Týn. Nechal s velkým odstupem za sebou ostatní běžce a suverénně si doběhl pro vítězství. Robert Baláž ze stejného dětského domova obsadil 2. místo ve vrhu koulí.

Poslední zástupce Plzeňského kraje byl Michal Horvát, který žije v DD Domino Plzeň. Michal je univerzální sportovec, nominoval se do týmu v minikopané a v atletických disciplínách hájil barvy pořádající země ve skoku dalekém, v běhu na 100 metrů a ve štafetovém běhu na 4x 100 metrů. Ve skoku dalekém, posledním skokem s výkonem 569 cm, vyhrál a na stupni vítězů převzal zlatou medaili. Za stříbrných medailí se radoval po finále běhu na 100m a po štafetě. Zástupci dětských domovů z plzeňského kraje se stali platnými členy českého týmu a patří jim velký dík za jejich reprezentaci.

Celkovým vítězem se stala výprava České republiky, která tentokráte předčila Slovensko o více než čtyřicet bodů. Na třetím místě skončila výprava Maďarska.