Kulatý stůl k problematice mládeže...

obrazek
27. listopadu 2014 16:06, aktualizováno 15:06, Mgr. Jana Filípková

Za účasti náměstka hejtmana PK pro oblasti školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 Jiřího Stručka proběhlo setkání u „kulatého stolu“ k problematice mládeže v kraji. To se uskutečnilo z iniciativy Syndikátu západočeských novinářů ve čtvrtek 27. listopadu 2014. Přítomni byli také zástupci krajského úřadu, Výchovného ústavu pro mládež v Terešově, Dětského diagnostického ústavu v Plzni a Centra drogové prevence.

 „Je podstatné podporovat činnosti a aktivity dětí a mládeže, které napomáhají k rozvoji, rozšiřování a zkvalitňování využívání jejich volného času. K tomu také dlouhodobě přispívá Plzeňský kraj. Ten každoročně vyhlašuje celou řadu dotačních programů na podporu volnočasových aktivit pro nejširší spektrum dětí, na posílení preventivních aktivit a výchovy k toleranci, na podporu mezinárodní spolupráce v oblasti mládeže. Dále podporuje sportovní organizace, akce a aktivity v oblasti vzdělávání a sportu,“ prohlásil Jiří Struček. Ten také vyzdvihl „význam a přínos týdenních odborných kempů pro nadané žáky, které se již druhým rokem konají díky nemalé finanční podpoře Plzeňského kraje.“ Jejich cílem je podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků o přírodovědné, společenskovědní, jazykové a umělecké obory. Jsou určeny pro nadané žáky základních, středních a základních uměleckých škol v Plzeňském kraji, kteří byli úspěšní v krajských kolech soutěží vyhlašovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Významným tématem setkání byly i připravované Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky, které v červnu 2015 poprvé proběhnou v Plzeňském kraji.