Kulatý stůl k podpoře technického vzdělávání v kraji

obrazek
28. srpna 2014 15:12, aktualizováno 29. srpna 2014 09:57, Mgr. Jana Filípková

Za účasti náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 Jiřího Stručka se uskutečnilo ve čtvrtek 28. srpna 2014 jednání u kulatého stolu týkající se problematiky učňovského školství a technického vzdělávání pořádaného Syndikátem západočeských novinářů. Setkání se dále zúčastnili zástupci technického vzdělávání, a to konkrétně ředitelka SOU v Boru u Tachova Zdeňka Valečková a ředitel  SOU energetického a elektrotechnického v Plzni-Skvrňanech Jaroslav Černý. Poslední, kdo přijal pozvání, byla  Jana Holečková z Komise pro podporu technického vzdělávání v Plzeňském kraji.

„Je důležité podpořit zájem žáků o technické obory již na základní škole. Proto každoročně vyhlašujeme řadu dotačních programů. Jeden z nich je „Motivace pro technické vzdělávání Plzeňského kraje“ zaměřený na motivaci žáků posledních ročníků základních škol ke studiu technických oborů,“ řekl Jiří Struček. Intenzivně se zapojují i střední školy zřizované Plzeňským krajem, které organizují technické kroužky pro zájemce z řad žáků základních škol. Ti si tak mohou prakticky vyzkoušet jak jsou zdatní a jak zvládají jednoduché úkoly při ručním zpracovávání materiálů, při ovládání  jednoduchých elektronických zařízení apod. Což potvrdili i přítomní ředitelé středních škol.

Od roku 2009 je hejtmanem Plzeňského kraje také vyhlašována rukodělná soutěž „Řemeslo má zlaté dno“, která si klade za cíl popularizovat řemeslné obory mezi žáky základních a středních škol, zvýšit zájem žáků o technické obory vzdělávání a motivovat je ke studiu těchto oborů na středních školách.

Mezi další významné dotační programy Plzeňského kraje, které podporují zájem žáků o technické obory, patří Technická olympiáda, vloni vyhlášená soutěž „Technika má zlaté dno“ či nově realizovaný projekt „Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji“, který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento program je zaměřen především na vybavování dílen a laboratoří ve školách od září 2013 do června 2015 s max. výší dotace 96 mil. Kč pro Plzeňský kraj.

„Plzeňský kraj chce zachovat vzdělávací nabídku napříč celým krajem, stejně tak chce zachovat i gymnázia tak, aby každý okres měl své gymnázium a žáci měli možnost vybrat si školu přímo ve svém regionu,“, prohlásil Jiří Struček.