Kulatý stůl byl zaměřen na bezpečnost v Plzeňském kraji

obrazek
25. března 2015 14:31, aktualizováno 13:31, Bc. Eva Mertlová

Stěžejním tématem dalšího "kulatého stolu" v Akademickém centru ZČU v Plzni byla bezpečnost v Plzeňském kraji. Uskutečnil se ve středu 25. března 2015 a zástupcem Plzeňského kraje byl náměstek hejtmana Ivo Grüner, který představil projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj. Dalším účastníkem besedy s médii byl Ivan Kraus za odbor bezpečnosti a krizového řízení Krajského úřadu Plzeňského kraje. Svou práci v oblasti bezpečnosti přišli představit také Pavel Musil a Pavla Jakoubková za Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje.

Kromě projektu Plzeňský kraj - bezpečný kraj připravuje Plzeňský kraj i další projekty, které jsou cílené na seniory a děti. "Například na bezpečnost seniorů v oblasti prevence je zaměřen program Informovaný senior, který prostřednictvím besed seznamuje seniory se základy informační a finanční gramotnosti či první pomoci. Na bezpečnost dětí na internetu je cílen projekt Kraje pro bezpečný internet, který dbá na prevenci v oblasti sociálních sítí, nákupů on-line a dalších," uvedl Ivan Kraus s tím, že původně šlo o projekt Plzeňského kraje, který inicioval jeho rozvinutí na úroveň republikovou a zaštiťuje jej Asociace krajů ČR.

Bezpečnost z pohledu Hasičského záchranného sboru tkví především také v prevenci. "Máme několik projektů pro děti, například Malý záchranář, kde soutěží děti 4. a 5. tříd. Pořádáme různé výtvarné soutěže a také besedy se seniory," vysvětlila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Zástupci HZS PK také připomněli, že i díky finanční podpoře Plzeňského kraje mohou hasiči zajišťovat lepší pocit bezpečí. "Od roku 2003 máme díky podpoře kraje obnoveno 58 cisternových stříkaček. Kraj podporuje i dobrovolné hasiče," doplnil Pavel Musil za HZS PK.

"Plzeňský kraj podporuje také policii ČR. Řešíme například finanční podporu na vybavení cyklohlídek, pořídili jsme přístroj na vyhodnocování kvality vzorků DNA nebo kyanoakrylátovou dýmovou komoru na zviditelnění a zadokumentování jinak neviditelných daktyloskopických stop," uvedl příklady spolupráce náměstek hejtmana Ivo Grüner s tím, že do budoucna by Plzeňský kraj chtěl podpořit nákup přístroje na identifikaci zdroje drog. "Právě drogy jsou v příhraničí velkým problémem," zdůraznil Ivo Grüner. Dále zdůraznil potřebu většího počtu průjezdových vah, které kontrolují naložené kamiony. "Kamiony sjíždí z dálnice do obcí, aby ušetřily. Devastují pak silnice 2. a 3. tříd, které spravuje kraj. Neméně důležité je také obtěžování obyvatel dopravou a hlukem," dodal náměstek Grüner.

Další kulatý stůl je naplánován na pátek 10. dubna a bude se věnovat problematice technického vzdělávání.