Kraj podepsal s Bavorskem dohodu o přeshraničních zásazích záchranářů

obrazek
04. října 2016 10:55, aktualizováno 09:55, Mgr. Alena Marešová

Představitelé Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje v pondělí 3. října 2016 podepsali s bavorským ministrem vnitra Joachimem Herrmannem v Karlových Varech dohodu o tom, že záchranáři ze sousedního Bavorska mohou v případě potřeby zasahovat na českém území. Stejnou možnost pak mají jejich čeští kolegové v bavorském příhraničí.

„Díky uzavření smlouvy budou moci do vzdálenosti pěti kilometrů vzdušnou čarou od hranice vyjíždět záchranáři na území druhého státu, pokud budou blíž než jejich kolegové. Doba k záchraně lidského života se tak zkrátí na minimum," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik. Radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková zdůraznila především významný podíl Plzeňského kraje na samotném jednání s Bavorskem a poděkovala všem, kteří se podíleli na přípravě dohody.

Náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar během podpisu dohody připomněl, že Česká republika uzavřela rámcovou smlouvu se Spolkovou republikou Německo už v roce 2013. Pak následovalo náročné jednání českých krajů se sousedními státy.

Podle bavorského ministra Joachima Herrmanna spolupráce sousedních zemí probíhala už dříve v krizových situacích, například při likvidaci požárů, nyní se týká i zdravotníků. Jak uvedla náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská, situaci by komplikovaly odlišné úhrady zdravotních pojišťoven v jednotlivých zemích, proto se zásahy záchranářů budou hradit recipročně.  

Fotogalerie: