Kraj chce spolupracovat s podnikateli na podpoře technických oborů

obrazek
17. března 2017 10:38, aktualizováno 09:38, Bc. Eva Mertlová

V prostorách společnosti ZF Engineering Plzeň se ve čtvrtek 16. března 2017 sešli němečtí investoři převážně z Plzeňského, ale také Karlovarského kraje s náměstkem hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grünerem a náměstkyní hejtmana Ivana Bartošovu. Předmětem 10. kulatého stolu jednatelů, kam byli zástupci kraje přizváni, bylo především zatraktivnění technických oborů pro žáky středních a základních škol v Plzeňském kraji a formy spolupráce v oblasti zlepšení podmínek stávajících pracovníků firem. Akci na Borských polích organizovala regionální plzeňská pobočka Česko-německé obchodní a průmyslové komory a Obchodní a průmyslové komory Regensburg.

"Pokud kraj nebude s podniky spolupracovat v oblasti systematické a koncepční podpory technických oborů, situace stávajících pracovníků i zatraktivnění technických oborů se nezmění. Je nutné více propojit firmy se školami, zatraktivnit finanční podmínky nástupu na nová pracovní místa pro mladé lidi, motivovat je k tomu, aby u firmy zůstali. A v tomto bychom rádi se zástupci podnikatelů jednali do budoucna," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Koncepci podpory technických oborů představila zástupcům podnikatelů náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivana Bartošová prostřednictvím prezentace. "Kraj podporuje žáky technických oborů projekty jako je předávání sad kufříků s nářadím, projekty Technická olympiáda nebo Řemeslo má zlaté dno. Tyto projekty mají za sebou řadu úspěšných ročníků, bohužel nemají stěžejní váhu v motivaci mladých lidí," komentovala Ivana Bartošová situaci technických oborů. "Zásadní problém je v současné době demografický vývoj v celé ČR, který kraj neovlivní," doplnila.  

Debata se dále dotkla také agenturního zaměstnávání, které podle náměstka Ivo Grünera představuje pro kraj velký problém. "Jde především o bezpečnost obyvatel. Pro nás je přijatelná varianta, že agentura zaměstná dělníka s celou rodinou, která nebude žít na ubytovně. Pak je předpoklad, že dělník s rodinou se bude chovat zcela jinak než samotný dělník, který žije pouze na ubytovně."