Konference Plzeňské dny urgentní medicíny 2019

obrazek
25. února 2019 11:09, aktualizováno 10:09, Mgr. René Zeithaml

V pátek 22. února 2019 v plzeňském Parkhotelu úspěšně skončil 8. ročník Plzeňských dnů urgentní medicíny. Tato tradiční záchranářská konference si během své historie vybudovala skvělé renomé. I letos na ní zavítaly uznávané kapacity nejen z řad zdravotnických záchranářů, ale i ostatních vědních oborů.

Hned po slavnostním zahájení Plzeňských dnů urgentní medicíny 2019 ředitelem Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavlem Hrdličkou a krajskou radní pro zdravotnictví Milenou Stárkovou odprezentoval svoji přednášku nazvanou "Pacient s mechanickou podporou oběhu a úskalí péče o něj" jeden z nejvýznamnějších českých kardiochirurgů, profesor Jan Pirk. Následně, jako vždy, zaujaly nejen posluchačsky vděčné prezentace nestora české přednemocniční neodkladné péče, docentky Jarmily Drábkové, ale i dalších přednášejících z řad lékařů i zdravotnických záchranářů. Velmi oblíbenou součástí kongresu jsou i workshopy, které tentokrát nabídly praktické nácviky úkonů nazvané "Neinvazivní plicní ventilace", "Elektroimpulsoterapie" a "Zastavte krvácení!!".

Po čtvrtečním společenském večírku, na němž se například děkovalo za dlouholetou službu pacientům doktorce Haně Böhmové, přišel na řadu ranní blok přednášek z oblasti soudního lékařství a právní problematiky. Zazněla zde celá řada velmi důležitých témat. Po krátké přestávce přišla na řadu tzv. varia, tedy přednášky na různorodé náměty. Zde kromě jiných zaujal lékař Jiří Chvojka prezentacemi s nazvanými "Future is near - budoucnost je blízko a Winter is comming ... aneb přístup k pacientovi s hypotermií".

Fotogalerie: