Komponovaný pořad Dany Raunerové v Divadle Alfa měl velký úspěch

obrazek
18. listopadu 2015 16:28, aktualizováno 19. listopadu 2015 15:27, Mgr. Jana Filípková

Ve středu 11. listopadu 2015 proběhl autorský pořad „Z Knížek o zvířatech“ podpořený Plzeňským krajem a sestavený z básniček přední plzeňské výtvarnice Dany Raunerové a písniček na tyto texty od Michala Vaniše, Michaely Aubrechtové, Artuše Rektoryse a Jiřího Tarantíka propojený s výtvarným projevem žáčků výtvarné školičky Skřítek při SUPŠ a ZUŠ Zámeček – Křimice, vedených rovněž Danou Raunerovou.

Pořad nabídl rozšíření spektra možností, jak působit nejen na děti a mládež v oblasti citové, jazykověrecitační, hudební i výtvarné s důrazem na vztah k přírodě – zvířatům, rostlinám, vodě, vzduchu… na uvědomění si křehkosti ekosystému planety Země. Je to apel na takové chování, abychom zbytek přírody, jejíž jsme organickou součástí, ochránili před vlastní agresivitou a nenasytností. Knížky vedou k obdivu krás na naší planetě, naznačují modely správného chování, kultivovaných mezilidských vztahů, a to nenásilně, v náznaku, mnohdy s humorem, jindy s něžnou poetikou.

„Věřím, že knížky a programy z nich tvořené (postavené zvláště na písničkách a jejich interpretaci sbory i sólisty) mohou být inspirací pro obohacení práce s dětmi v mateřských školách, ale i výuky nejen českého jazyka na školách základních a rozšíření kulturních aktivit obcí a měst, např. pořady pro MŠ, ZŠ, dětské domovy, domovy pro seniory a další organizace, kde se setkávají lidé se zájmem o občanskou společnost, životní prostředí“, prohlásil radní Plzeňského kraje pro kulturu, památkovou péči a neziskové organizace Jaroslav Šobr.

Během odpoledne vystoupilo 66 dětí, na klavír je doprovázeli čtyři hudebníci – z toho dva autoři hudby písniček – Artuš Rektorys a Michaela Augustinová, zaznělo 14 písniček a stejný počet textů.

Celý pořad a výtěžek z něj byl věnován nejen Dětskému centru v Plzni vedeného Janou Tytlovou, ale i manželům Hepovým z Kaznějova, kteří se obětavě starají o umělé tůňky pro obojživelníky v oblasti Loman u Plas, a „v podstatě všem dětem, celé planetě bez nadsázky“, jak uvedla autorka Dana Raunerová.

Ta celým odpolednem přítomné nejen provázela, ale celou akci iniciovala a zorganizovala, opřela se o své „Knížky o zvířatech“ a spolupráci se sbory, které již s tímto materiálem pracovaly, ale i se sbory a jednotlivci zcela nově nakontaktovanými, včetně malých výtvarníků, které vede ve výtvarném kroužku a s kterými také nastudovala jednu písničku. Odezva z plného hlediště velkého sálu divadla Alfa, kde se sešlo více jak 350 diváků, byla bezprostřední a nadšená.

Celý projekt byl spojen i se slavnostním otevřením výstavy „Sluníčko, popojdi maličko“ dětských prací výtvarné školičky Skřítek při SUPŠ a ZUŠ Zámeček ve foyeru divadla Alfy, která potrvá do konce roku 2015.

V pořadu byly zařazeny tři soutěže o „Knížku o zvířatech 1“ a bylo avizováno vydání „Knížky o zvířatech 4“, ze kterého již v pořadu byly prezentovány texty, písničky i ilustrace. Soutěže měly hravě naučný obsah – druhy žab žijících na území naší republiky, vyjmenovaná slova ze dvou textů a druhy zvířat z básničky Sloni.

„Snahou Knížek i pořadů je zapojit děti do ochrany přírody cestou tvořivosti. Tvořivost je zase impulsem k dokonalejšímu poznávání světa kolem nás i v nás. Cílem je podpořit a rozvinout jejich přirozenou citlivost, využít jejich bezprostředního napojení na zdroj a podstatu života – jejich intuici. Zabránit vlivům hrubým, které by je mohly dál formovat, a podpořit jejich spontánní lásku k životu a světu. To pomůže hodně, ne-li podstatně i nám dospělým, kteří jsme své intuitivní láskyplné napojení na zdroj života mnohdy zastavěli harampádím konzumu, strachu a bezcitnosti,“ zaznělo z úst Dany Raunerové (www.raunerova.cz). Ta věří, že „čtvrtý díl, který je již kompletně připraven k tisku, bude v následujícím roce i vytištěn, a pořad „Z Knížek o zvířatech“ se stane pravidelnou podzimní událostí Plzně i v následujících letech a počet zúčastněných na straně vystupujících i návštěvníků bude minimálně stejně hojný jako při letošní premiéře.“

Pořad měl a i do budoucna má za cíl vytvořit prostor pro setkání lidí, kteří jsou naladěni na stejnou notu, notu ochrany přírody naší planety Země, jejích divů a krás, všech zvířat i lidí. Jeho hlavním apelem bylo chránit přírodu a tedy celý svůj svět před vším negativním v sobě i kolem nás a rozzářit světlo v každém z nás a vyslat ho na pomoc Matičce Zemi.

Pořad i Knížky se snaží prostřednictvím tvorby a zábavy vést veřejnost k uvědomění si spoluzodpovědnosti za stav a kvalitu osobního života, života v našem regionu, potažmo na celé Zemi.

 

V pořadu vystoupili

  • Lucie Hofmanová se sólisty ZUŠ B. Smetany a dětským pěveckým sborem Notičky.
  • J. Žižková, ředitelka ZUŠ Třemošná, s dětským pěveckým sborem Kvíčalky
  • I. Loukotová s dětmi 2. tř. ZŠ při TGM Plzeň
  • studio Step by Step pod vedením Kamily Borovské
  • recitátoři ze 14. ZŠ, ze ZŠ Křimice,
  • hudebníci a hudební skladatelé – Artuš Rektorys, Michaela Aubrechtová a samozřejmě i Lucie Hofmanová
  • vedle toho byly v rámci pořadu průběžně prezentovány výtvarné práce dětí ze Skřítka při SUPŠ a ZUŠ Zámeček v Křimicích a do konce roku je  můžete zhlédnout ve foyeru Divadla Alfa

 

Fotogalerie:

Autorem fotografie je Vladislav Škach. Autorem fotografie je Vladislav Škach. Autorem fotografie je Vladislav Škach. Autorem fotografie je Vladislav Škach. Autorem fotografie je Vladislav Škach.