Kolegové z Lince se zajímali o aktivity v projektu Plzeň 2015

obrazek
01. prosince 2014 16:33, aktualizováno 15:33, Šárka Stará

Krajský úřad Plzeňského kraje v pátek 28. listopadu navštívili členové předsednictva spolku pro cestovní ruch z rakouského Lince. Ten byl totiž v roce 2009 evropským hlavním městem kultury. Linecké kolegy proto zajímalo aktuální dění kolem tohoto titulu, jehož nositelem bude příští rok Plzeň.

Delegaci z Lince přivítal náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro školství, sport, cestovní ruch a projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 Jiří Struček a radní pro kulturu, památkovou péči a neziskové organizace Jaroslav Šobr. "Vítejte v Plzeňském kraji, nejlepším místě pro život," přivítal delegaci z Lince náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček. Poukázal tak na čerstvý titul, jehož je Plzeňský kraj už podruhé hrdým nositelem.

"Vím, jak je začátek evropského hlavního města náročný. Člověk neví, co na něj kde čeká," zavzpomínal na dobu, kdy se na titul připravovalo město Linec, předseda spolku pro cestovní ruch Georg Steiner. Vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Alena Svobodová seznámila rakouské kolegy s propojením města a kraje v rámci projektu hlavního města kultury a přiblížila regionální linii projektu. Ředitelka organizace Plzeň - TURISMUS Zuzana Koubíková představila činnost této nové vzniklé společnosti a nejzajímavější připravované akce a lákadla na rok 2015.  

"Bereme vážně evropský region Dunaj - Vltava, má podle nás velký potenciál," uvedl Manfred Grubauer z lineckého spolku pro cestovní ruch s tím, že od roku 2025 se může Linec opět ucházet o zmíněný titul. Podle slov Manfreda Grubauera by však bylo lepší usilovat o něj společně s Regensburgem, Plzní a Českým Krumlovem, tedy s městy, která jsou partnery v rámci regionu Dunaj - Vltava. "Je třeba, aby se tento region zvýraznil na mapě Evropy. K tomu je potřeba, aby se jednotliví členové navzájem velmi dobře znali," doplnil Manfred Grubauer. Připomněl také, že téma baroka, které je jedním z nosných témat Plzně 2015, by bylo možné rozvinout i v dalších částech společného evropského regionu.