Klatovská nemocnice zprovoznila druhou lékárnu a nové plicní ambulance

obrazek
07. ledna 2016 14:48, aktualizováno 13:48, Bc. Eva Mertlová

Klatovská nemocnice pokračuje v optimalizaci provozu. V tomto týdnu znovuotevřela dříve soukromou lékárnu Helios a do stejného objektu s lékárnou přestěhovala po adaptaci i plicní ambulance. Cílem je nabídnout pacientům s respiračními nemocemi lepší dostupnost péče, zvýšit záchyt v nemocnici vydaných receptů a tím i výnosy z prodeje léků a dále připravit se na další rozšíření služeb. Slavnostního otevření lékárny se zúčastnily také náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková a radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Lékárna Helios provozovaná nyní nemocnicí a nově i plicní ambulance působí v objektu, který je hned u jižního vstupu do areálu (dříve hlavní vstup). Budovu odkoupil na podzim od soukromé firmy Plzeňský kraj a následně pronajal nemocnici. Ta zde provedla stavební úpravy za 1,6 milionu korun a dnes upravené prostory lékárny a ambulancí oficiálně otevřela.

Ambulance oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí (TRN resp. plicní) dosud působily v budově v nejvýše položené a nejodlehlejší části areálu. „Právě pro pacienty s dýchacími problémy, kteří přišli pěšky nebo přijeli autobusem, to nebylo úplně nejvhodnější umístění. Postupně jsme zvažovali několik řešení, ale tohle bylo nejrychleji realizovatelné.“ říká ředitel nemocnice František Lešundák.

Očekává, že plicní pacienti ocení i to, že ve stejné budově, kde jsou ambulance, si v podstatě ve vedlejších dveřích vyzvednou také léky, aniž by museli procházet nebo projíždět celým areálem.

Lékárna i ambulance jsou v přízemí budovy, zázemí pro personál včetně šaten a sociálních zařízení jsou v suterénu a v patře i nadále zůstávají v nájmu soukromé ordinace.

Přemístěním plicních ambulancí se definitivně uvolnila budova, takzvaná vila, kde do roku 2013 byla i lůžková část plicního oddělení. Budova ale prázdná dlouho nezůstane. „Počítáme s tím, že v polovině roku zde bude zřízených osm hospicových lůžek a devět lůžek sociálních a to v jedno- a dvojlůžkových pokojích,“ říká ředitel František Lešundák.  

Hospicová lůžka budou zcela novou kapacitou. Region tato lůžka pro nevyléčitelně nemocné osoby k  jejich důstojnému dožití potřebuje stále ve větší míře. Sociální lůžka se tam přesunou z oddělení následné péče, které o ten samý počet navýší kapacity lůžek dlouhodobé péče. Tímto bude v nemocnici celé spektrum typů zdravotnických lůžek, tedy akutní, intenzívní, standardní, následná intenzivní, dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská (zprovozněna letos v lednu), sociální a právě hospicová lůžka. V přízemí „vily“ pak vedení nemocnice plánuje zřízení mateřské školky pro děti zaměstnanců nemocnice.