Klatovská nemocnice má nová lůžka dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče

obrazek
11. února 2016 11:38, aktualizováno 10:38, Bc. Eva Mertlová

Klatovská nemocnice zprovoznila oddělení Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče neboli DIOP. Jedná se o poslední typ lůžek, který dosud v nemocnici chyběl. Slavnostní zprovoznění se konalo ve středu 10. února 2016 za účasti zástupců Plzeňského kraje i města Klatovy. První pacienty přijalo oddělení už minulý týden a brzy zaplní všech deset lůžek. 

"Vybudováním tohoto oddělení jsme prakticky schopni poskytovat kompletní intenzivní péči, jak akutní tak i chronickou a nyní i dlouhodobou ošetřovatelskou. Tím se uzavírá takový ten pomyslný kruh v péči o pacienty, u kterých jsou ohroženy životní funkce," vysvětlil vedoucí lékař oddělení Roman Krátký s tím, že na oddělení jsou momentálně čtyři pacienti. "Očekávám, že zbylá lůžka obsadíme v příštím nejpozději v přespříštím týdnu," doplnil.

Jedná se o pacienty, kteří jsou velmi často v bezvědomí, už ale mimo akutní ohrožení života. Některé z životních funkcí jsou však závislé na přístrojích a oni sami pak na péči odborného personálu. Nikoli už přímo na lékařské péči, jak je tomu na oddělení následné intenzivní péče (NIP), ale na nelékařském personálu, který sleduje monitory životních funkcí, podává předepsané léky, polohuje pacienty, rehabilituje s nimi a podobně. 

Všichni současní pacienti byli dosud právě na lůžkách následné intenzivní péče, kterých je v Klatovech šest. Uvolněná se už ale opět zaplnila. "V případě DIOP i NIP se jedná o typ lůžek, kterých je velká potřeba. Obsadit bychom je mohli ze dne na den, ale hledáme skutečně nejvhodnější pacienty jak ve smyslu diagnózy, tak i podle spádovosti, aby je mohli jejich blízcí pokud možno pravidelně navštěvovat," vysvětluje ředitel nemocnice František Lešundák. I na četnosti pozitivních podnětů třeba právě členů rodiny může být totiž závislé zlepšení jejich stavu.

Lůžka DIOP se nachází v budově u jižního vjezdu do areálu nemocnice, která patří k nejstarším v areálu. Od roku 1914 v ní bylo ředitelství nemocnice a lékařské pokoje. Později pak oddělení ORL a od roku 2012, kdy se většina lůžkových oddělení přestěhovala do nového nemocničního monobloku, jsou zde nemocniční laboratoře.

Část budovy je zatím nevyužitá. Koncepce rozvoje nemocnice ale počítá s jejím opětovným zaplněním. "Jednáme o tom, že bychom v nemocnici zřídili takzvané iktové centrum, což je pracoviště, které se specializuje na diagnostiku a léčbu akutních cévních mozkových příhod. Toto centrum ale musí být součástí traktu intenzivní péče, neboli musí být přímo v monobloku. Tam by obsadilo prostory současného oddělení následné intenzivní péče, které bychom tedy přemístili právě do volných prostor vedle dnes otvíraného pracoviště," dodal František Lešundák

Kvůli oddělení DIOP musela nemocnice v loňském roce přijmout 12 nových zaměstnanců, převážně ošetřovatelek a sester. Pracují střídavě na oddělení DIOP a NIP. Spojení obou pracovišť je i z tohoto pohledu praktické.     

Lůžka DIOP zřídila nemocnice s minimálními náklady. Stavební úpravy vyšly na 250 tisíc korun, nová polohovatelná lůžka včetně speciálních matrací na 790 tisíc a doplnění přístrojového vybavení zhruba milion korun. Velkou část z této sumy uhradila nemocnice z dotace Ministerstva zdravotnictví ČR.