Kardinál Beran se vrátil do svatovítské katedrály

obrazek
25. dubna 2018 15:03, aktualizováno 14:03, Mgr. Jana Filípková

Po téměř 50 letech byly v sobotu 21. dubna 2018 uloženy ostatky kardinála Berana, někdejšího pražského arcibiskupa a politického vězně, do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Při této příležitosti byla sloužena pontifikální bohoslužba ke cti sv. Vojtěcha, které se za Plzeňský kraj zúčastnily Marcela Krejsová a Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana.

Josef Beran strávil velkou část života jako vězeň nacismu a komunismu, zemřel v exilu a po letech došlo na jeho poslední přání „být pohřben v pražské katedrále“. O repatriaci jeho ostatků rozhodl papež František počátkem letošního roku.

„Jsem ráda, že položením květinového daru jsme mohli uctít jeho památku - památku člověka, který vždy stál na správné straně,“ prohlásila Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana a zároveň zakladatelka první křesťanské mateřské školy v Plzeňském kraji. Školky, která se od svého založení hlásí k odkazu právě kardinála Berana a jeho jméno nese i ve svém názvu. „Po celou dobu existence, již od vzniku první křesťanské třídy v roce 1992, jsem se se jménem Berana setkávala, neboť jeho synovec Jiří Kavina byl významným donátorem a podporovatelem myšlenky vychovávat a podporovat duchovní hodnoty u dětí již od útlého věku.“

Kardinál Beran se dočkal triumfálního návratu zpátky do Čech a i v jeho rodišti v Plzni. Tam byla v neděli 22. dubna 2018 v katedrále sv. Bartoloměje nalevo od vchodu umístěna deska sejmutá z jeho dočasného hrobu ve Svatopetrské bazilice. Pietní místo ovšem bude ve Vatikánu zachováno i nadále. Vedle hrobů papežů a sv. Petra bude natrvalo umístěna jeho pamětní deska.

S životem kardinála Berana a procesem příprav na jeho blahořečení se můžete blíže seznámit na webu kardinaljosefberan.cz.

Fotogalerie: