Juniorfest v Bruselu - předpremiérové promítání

19. října 2012 10:30, aktualizováno 31. října 2012 11:54, Mgr. Zbyněk Prokop

Ve dnech 25. - 27. října 2012 se Plzeňském domě v Bruselu uskutečnilo  předpremiérové promítání filmů pro děti a mládež JUNIORFEST, jehož V. ročník bude počátkem listopadu probíhat v České republice.

juniorfest

Program promítání byl následovný:

Čtvrtek, 25.10.2012 od 18:00 hod. – promítání nového českého filmu „Modrý tygr“ (2011, délka 90 min.)

modry tygr

oficiální text distributora: Co se stane, když se ve městě objeví modrý tygr? Dobrodružný, magický a humorný rodinný film vtáhne děti i jejich rodiče do světa fantazie. Středobodem všeho dění je trochu zapomenutá, ale stále kouzelná botanická zahrada, ukrytá uprostřed hlučícího města. Dva kamarádi Johanka a Matyáš žijí bezstarostně mezi tropickými rostlinami společně s mluvícím papouškem a svými svéráznými rodiči v podání Báry Hrzánové a Jana Hartla. Když se ambiciózní starosta Rýp rozhodne zbourat zahradu, aby na jejím místě mohl postavit úplně novou čtvrť, přímo na křižovatce se objeví tajemný modrý tygr. Ten se s dětmi vydá na magickou cestu záchrany jejich jedinečného světa. 

http://www.csfd.cz/film/261577-modry-tygr/

 

Pátek, 26.10.2012 od 17:00 hod. – promítání rodinné komedie plné kouzel „Saxána a lexikon kouzel“ (2011, délka 90 min.)

oficiální text distributora: Tři sta let po škole! Tak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxánou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí za svou první láskou Honzou Bláhou. Saxána nyní žije normálním životem v krásné rodinné vile se svým manželem Janem, dcerkou Saxánkou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem. Na co ale úplně zapomněla, je půda skrývající tajemství o jejím předešlém čarodějnickém životě. Právě toto maminčino tajemství náhodou objeví dcerka Saxánka, která se nenadálou souhrou okolností a své zvědavosti ocitne v kouzelné Říši pohádek plné trpaslíků, rarachů, draků, bazilišků, šotků a morkolabů. Na malou holčičku čekají neuvěřitelná dobrodružství neznámého světa, který se právě ocitl na pokraji zkázy. Odvážná Saxánka za pomoci svých nových pohádkových kamarádů rozplétá zamotaný svět pohádek, který se zlými silami snaží ovládnout komiksový gangster Crashman. Žákyni 2.B čeká nelehký úkol, jak se vypořádat se všemi nástrahami podzemní říše, přelstít komiksového gangstera a dostat se zpátky domů k mamince.

http://www.csfd.cz/film/224830-saxana-a-lexikon-kouzel/

Debata s legendárním režisérem Václavem Vorlíčkem proběhla bezprostředně po promítání filmu za velkého zájmu hostů, kdy někteří přišli po promítání jenom na debatu s panem režisérem.

zástupce Plzeňského kraje v Bruselu s režisérem Vorlíčkemspolečná fotka organizátorů s panem režiséremrežisér Václav Vorlíček na debatě v Plzeňském domě

Sobota, 27.10.2012 od 16:00 hod. – promítání nové rodinné komedie „Tady hlídám já“ (2012, délka 110 min.)

tady hlidam ja

oficiální text distributora: Úspěšný chemik je donucen vrátit poukazy na svatební cestu do Řecka. Jeho nastávající totiž pořídila svojí hyperaktivní dcerce přes jeho nesouhlas psa. Celá rodina se díky spiknutí holčičky a psa ocitne na prázdninách uprostřed šumavské "divočiny".Zpočátku vypadá alternativní dovolená idylicky. Veškeré plány ambiciozního otce i starostlivé matky berou postupně za své ve chvíli, když dcerka se psem potkají někoho, kdo jim rozumí. A ten má v penzionu, kde rodina bydlí, své kamarády. Mamince i jejímu snoubenci připadají ti lidé samozřejmě trochu praštění. Holčičce i psovi ale naprosto vyhovují. Život plný omezení a povinností, který doposud holčička vedla, začíná být minulostí. Nikdo z dospělých, který se ocitne v jejich blízkosti, si nemůže být jistý tím, že se mu nezmění život. Ať chce nebo nechce.

http://www.csfd.cz/film/300200-tady-hlidam-ja/

Po skončení filmu se uskutečnila debata s hlavní hrdinkou filmu Veronikou Divišovou, kterou vyzpovídali především její vrstevníci.

Veronika Divišová na debatě v Plzeňském doměspokojený návštěvník se svým úlovkem

Více o festivalu samotném naleznete na stránkách www.juniorfest.cz.

S ohledem na kladné ohlasy hostů předpokládáme, že se předpremiérové promítání JUNIORFESTu bude v Bruselu konat i v příštích letech.