Jednání pracovní skupiny ke Studii na zlepšení jakosti vody na vodním díle Hracholusky

obrazek
18. září 2018 09:22, aktualizováno 08:22, Mgr. René Zeithaml

Další jednání pracovní skupiny ke Studii na zlepšení jakosti vody na vodním díle Hracholusky, na němž byly představeny výsledky III. a IV. etapy předmětné studie, se uskutečnilo 7. září 2018 přímo u přehrady Hracholusky. Cílem studie je návrh a zavedení opatření pro zlepšení kvality vody v nádrži. Před samotným jednáním, které probíhalo v Penzionu U Vlčků v obci Hracholusky, měli účastníci jednání možnost využít prohlídky nádrže během jízdy na parníku.

Dosavadní průběh zpracování studie shrnula radní pro životní prostředí a zemědělství Radka Trylčová. Uvedla, že „Předmětem prvních dvou etap bylo zpracování dostupných podkladů a vyhodnocení získaných dat, a to dat naměřených v rámci mimořádné monitorovací kampaně, kterou na základě objednávky Plzeňského kraje provedl státní podnik Povodí Vltavy, resp. údajů získaných prostřednictvím dotazníků, které byly rozeslány jednotlivým obcím v povodí nádrže a provozovatelům ČOV a kanalizací. Vyhodnocení uvedených informací již v této fázi poukázaly na hlavní předpokládané zdroje problémů. Největší význam z hlediska fosforu mají bodové zdroje, tj. malé i velké obce," uvedla Radka Trylčová.

V průběhu dalšího zpracování byly potvrzeny, vyvráceny nebo objeveny nové zdroje znečištění. Z dat z mimořádné monitorovací kampaně byla zjištěna povodí některých toků, která jsou bohatá na vnos fosforu do toku Mže a dále do nádrže samotné (Hamerský potok, Horní Úhlavka, Sedlišťský potok), u některých toků byla naopak zjištěna významná schopnost fosfor zadržovat (Úterský potok, Kosový potok). Z dat od obcí a provozovatelů byly vypočteny průměrné roční vnosy a koncentrace fosforu, které do povodí nádrže vstupují.

Cílem III. etapy bylo sestavení jakostního modelu povodí nádrže Hracholusky a předmětem IV. etapy studie pak bylo navrhnout pro významné zdroje znečištění konkrétní opatření, která by měla tyto zdroje omezit. Obě zmíněné etapy probíhají současně.

Opatření jsou navrhována ve všech zdrojích významných z hlediska přísunu fosforu a s cílem na některých vodních tocích posílit jejich přirozenou retenční schopnost. V rámci komplexního přístupu, kdy je uvažováno celkové množství vnášeného fosforu, jsou zohledněny také poloha jednotlivých zdrojů znečištění v povodí, vzdálenost od nádrže, příp. stav a stáří kanalizací a ČOV. Celkem tak bylo navrženo a bylo dále posuzováno 163 opatření (nové ČOV, dostavba či výstavba kanalizací, modernizace ČOV, zvýšení účinnosti stávajících ČOV, atd.).

Z celkového počtu opatření, uvedených výše, bylo 99 doporučeno řešitelem k realizaci. Celkový odhad investičních nákladů na jejich zajištění dosahuje v tuto chvíli téměř 650 mil. korun. Navržená opatření budou v další fázi zpracování porovnávána pomocí matematického modelu, aby bylo možné odhadnout ta opatření, která budou mít co největší efektivitu. Odhaduje se, že z aktuálního celkového množství cca 20 tun fosforu, které každý rok přitékají do nádrže, by v případě realizace navržených opatření kleslo o zhruba 5,5 tuny.

Fotogalerie: