Jedinečný projekt ukazuje, co znamená Smart City v praxi

obrazek
18. října 2017 08:15, aktualizováno 07:15, Mgr. René Zeithaml

Plzeň se může pochlubit unikátním technologickým projektem zaměřeným na technologie Smart City. Projekt nesoucí název Smart City Polygon ukazuje, jak vypadá "chytré město". Od 16. října 2017 je přístupný laické i odborné veřejnosti. První den ho navštívili i náměstci hejtmana Marcela Krejsová a Ivo Grüner.

V rámci jednoho areálu jsou instalovány ucelené systémy pro zvýšení bezpečnosti obyvatel, zlepšení ochrany majetku, "chytré parkování", zvýšení průjezdnosti lokalitou, bezpečnost chodců, ochranu životního prostředí, inteligentní řízení budov a další.

V reálném prostředí jsou ihned k dispozici výstupy z celého systému umožňující následnou analýzu a plánování. Každá technologie řeší jeden segment života obyvatel města, teprve společně však vytvářejí skutečné Smart City.

Autory myšlenky prezentace Smart city touto cestou a realizátory projektu jsou společnosti OMEXOM GA Energo a E.ON Česká republika.

Termín Smart city se dnes používá velmi často, málokdo ale ví, co opravdu znamená. Smart city není o speciálních, nových technologiích. Pro většinu systémů, které u nás ukazujeme, používáme známá a osvědčená řešení. Ale teprve způsob, jaká jsou používány a řízeny, z nich dělá Smart city technologie. Smyslem a cílem Smart city je spokojený občan," vysvětluje generální ředitel společnosti OMEXOM GA Energo Zdeněk Židek a dodává, že Smart city znamená nový, odpovědný způsob v řízení veřejné infrastruktury.

Byl bych rád, aby nebyl daleko den, kdy starosta chytrého města zaparkuje na chytrém parkovišti, připojí do zásuvky svůj elektromobil a během dvaceti minut, než se mu nabije baterie, posedí na chytré solární lavičce, přes kterou se připojí k internetu, aby se podíval, jak mu svítí veřejné osvětlení v obci," popisuje svou představu Martin Záklasník, jednatel společnosti E.ON Česká republika.

Smart City Polygon by měl pomoci městům a obcím už v počátečních přípravách na zavedení technologií Smart city. „Smart city strategie je nezbytná nejen pro výběr vhodného řešení, ale i pro možnost čerpání prostředků ze speciálních dotačních titulů, například na veřejné parkování. Navázali jsme proto úzkou spolupráci s oborovými sdruženími Czech Smart City Cluster a Klastr Chytrý Plzeňský kraj, která poskytují širokou informační platformu pro veřejný sektor," doplňuje Židek.   

Areál je přístupný široké veřejnosti, školám a dalším institucím, potenciálním investorům a všem zájemcům o technologie Smart City. Představení technologií probíhá formou komentovaných prohlídek, na něž je možné se přihlásit přes rezervační formulář na webových stránkách smartcitypolygon.cz.

Fotogalerie: