Jaroslav Šobr zahájil Dny japonské kultury

obrazek
22. května 2014 15:28, aktualizováno 14:28, Mgr. Jana Filípková

Třetí květnový víkend patří již tradičně v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Dnům japonské kultury. V letošním roce byly zahájeny za účasti radního Plzeňského kraje Jaroslava Šobra a zástupce japonského velvyslanectví Shinichi Nakatsugawa v sobotu 17. května. Tyto dny, které finančně podporuje i Plzeňský kraj a které byly poprvé uspořádány v roce 2005, se letos konají již po desáté. Připomínají vznik v Evropě ojedinělé kamenné japonské zahrady Šówa-en, která je od roku 2004 součástí zoologické a botanické zahrady.

„Japonsko vnímám jako zemi velmi vzdálenou a pro nás exotickou, ale díky tomu, že právě zde můžeme navštívit unikátní kamennou japonskou zahradu a řada našich pěstitelů se věnuje japonskému umění bonsai, se nám stává bližší,“ prohlásil Jaroslav Šobr.

Během těchto dnů se velké pozornosti návštěvníků těšily ukázky čajových obřadů, bojového umění nindžů, japonské lukostřelby, představení japonského šachu či výstava bonsaí a prezentace kaligrafie. Nejenom děti měly možnost si vytvořit papírové skládanky origami či vyzdobit keramický střep různých tvarů japonskou technikou „raku“.

Dny japonské kultury měly i svou gastronomickou část. Přítomní mohli ochutnat národní pokrm sushi v různých úpravách a další typické pokrmy z japonské kultury a zapít je různými druhy čajů a dalšími nápoji typickými pro tuto zemi.

Tento bohatý program připravili vyznavači japonské kultury a tradic sdružených v Česko-japonské společnosti a mladí lidé, kteří se k této tématice dostali prostřednictvím svých učitelů a účasti na různých výstavách.

Fotogalerie: