Hospic sv. Lazara zve na Den otevřených dveří

obrazek
08. dubna 2013 14:46, aktualizováno 13:46, Šárka Stará

Hospic sv. Lazara je nestátní neziskové zařízení – provozované občanským sdružením. Poskytuje komplexní a na kvalitu života zaměřenou péči nemocným, kteří trpí nevyléčitelnou, převážně onkologickou chorobou v jejím pokročilém nebo terminálním stadiu. Paliativní medicína zahrnuje péči lékařskou, ošetřovatelskou, sociální i duchovní. Kapacita hospice je 28 lůžek, 20 jednolůžkových a 4 dvoulůžkové pokoje. V roce 2012 bylo přijato 234 pacientů, z toho 152 onkologických pacientů.

„Ráda bych vyjádřila své poděkování vašemu zařízení a všem pracovníkům, kteří se neúnavně a neuvěřitelně obětavě věnují umírajícím v jejich posledních chvílích. Nedovedla jsem si představit, zejména po špatné zkušenosti z nemocnice, že by bylo možné tak lidsky, pečlivě a důstojně doprovodit člověka odcházejícího z tohoto světa. Ve svém smutku a žalu jsem našla velikou úlevu, a to v tom, že jste byli u mého otce pana Josefa B. na jeho poslední cestě právě vy. Vím, že se mu tak dostalo nejvyšší a nejohleduplnější péče, jakou si mohl přát.“ Podobných poděkování a hodnocení péče dostává Hospic sv. Lazara několik desítek ročně. Od dubna 1998, kdy byl hospic slavnostně otevřen, je to již několik silných knih.

Hospic sv. Lazara klade veliký důraz na vysokou kvalitu ošetřovatelské i lékařské péče. Zaměstnanci hospicu mohou a umí pacientovi výrazně ulevit od potíží, které pokračující nemoc přináší – bolesti, dušnosti, problémů s přijímáním potravy apod. Za 15 let provozu udělalo mnoho rodin s hospicem osobní pozitivní zkušenost.

Před pěti lety rozšířil Hospic sv. Lazara své služby i o krátkodobé sociální pobyty pro pacienty v domácí péči.  Na omezenou dobu přijímáme tyto pacienty, aby si jejich pečující rodina mohla odpočinout či vyřešit své zdravotní a jiné naléhavé problémy. Zcela logicky je největší zájem o tuto službu v letních měsících.

„Pobyt v Hospici sv. Lazara není jen o lékařských vizitách a ošetřovatelské péči. Snažíme se pacientům naplnit dny životem. Spolupracujeme s Pomocnými tlapkami na canisterapii, v rámci možností oslavujeme významná životní jubilea pacientů, malujeme, zpíváme a pokud to počasí dovolí, vyrážíme s pacienty i mimo hospic. Všechny aktivity jsme schopni realizovat i díky stálé podpoře obětavých dobrovolníků,“ říká ředitel hospice ing. Jakub Forejt.

K příležitosti 15. narozenin otevírá Hospic sv. Lazara své dveře pro veřejnost. Dne 11.4. od 10 do 17 hodin je možné si hospic prohlédnout a promluvit s personálem při Dni otevřených dveří.

Veškeré další informace o Hospici sv. Lazara naleznete na stránkách www.hsl.cz nebo se Vám rádi budeme věnovat osobně na adrese Sladkovského 66, Plzeň.