Horažďovická nemocnice zvyšuje komfort pacientů, přistavěla sociální zařízení

obrazek
12. února 2016 14:51, aktualizováno 13:51, Bc. Eva Mertlová

Nemocnice následné péče v Horažďovicích postupně přestavuje původní lůžkové pokoje. Dodělává v nich sociální zařízení s toaletou, sprchovým koutem a umyvadlem, která byla dříve jen na chodbách a společná pro více pokojů. V uplynulých dnech dokončila úpravu dalších šesti pokojů a má jich tak zmodernizováno již dvacet. V tomto roce plánuje upravit další tři a napřesrok čtyři.  

"Chceme pacientům nabídnout to, co postupně stále více očekávají – větší pohodlí a komfort a také více soukromí. V uplynulém období jsme upravili tři čtyřlůžkové pokoje a stejné množství trojlůžkových. Vestavbou sociálního zařízení jsme museli vždy jednu postel ubrat, takže jsou nově troj- a dvojlůžkové. S těmito úpravami děláme na pokojích i nové elektrické rozvody a kabelový rozvod televize," popisuje ředitel nemocnice Martin Grolmus s tím, že nové LCD televizory jsou již ve všech pokojích.

Úprava každého stojí kolem sta tisíc korun. Hradí je nemocnice z vlastního rozpočtu a letos je zainvestuje vlastník Plzeňský kraj. Úpravy se provádí postupně, aby nemocnice nemusela skokově omezovat kapacity. Po většinu roku má totiž všech svých 140 lůžek plně obsazených. Neznamená to ale, že by bylo těžké se sem dostat. "Čekací lhůty do horažďovické nemocnice jsou kolem týdne,“ upřesňuje radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková, která si byla včera upravené pokoje prohlédnout.  

Budova nemocnice je historická a pochází z roku 1927, kdy sloužila jako tzv. Mateřinec (ubytování) řádových sester De Notre Dame z blízkého kláštera. V 50. letech zde sídlil národní výbor a od roku 1961 plicní léčebna. Později zde bylo interní oddělení a léčebna kožních nemocí a také první lůžka dlouhodobé péče. Nemocnicí ryze následné péče je zařízení od roku 1998. Ještě v té době byly v celé budově jen čtyři velké umývárny a 12 toalet jak pro pacienty, tak pro personál. Postupně ale toto vybavení přibývalo, nejvíce v posledních čtyřech letech.  

Nemocnice má 55 pokojů. Sociální zařízení budou ve většině z nich. "Ve všech to nemá smysl dělat, protože na některých jsou pouze ležící pacienti, kteří by ty sociálky nevyužili. Pro ně jsou vhodnější prostornější toalety a umývárny v blízkosti těchto pokojů. Navíc bychom si zbytečně snižovaly kapacity léčebných lůžek," říká dále Martin Grolmus, podle kterého se dosavadní úbytek lůžek týkal rezervních kapacit. 

Milena Stárková včera také mluvila s některými pacienty. „Nemohu si pomoci, ale horažďovická nemocnice je takový mimořádný úkaz, řekla bych živá nemocnice. Ať sem přijedu kdykoli třeba i neohlášeně, vždy tu vidím, jak personál korzuje s pacienty po chodbě nebo si s nimi jen tak povídá. I dnes mi několik klientů řeklo, že jsou spokojení zejména s lidským přístupem, že si k nim lékaři i sestry či ošetřovatelé sednou na postel a baví se s nimi o obyčejných věcech. Ale chválili si i jídlo a také průběh rehabilitace,“ popisuje Milena Stárková.

Fotogalerie