Hlavním tématem debaty "kulatého stolu" bylo zdravotnictví

obrazek
27. února 2015 14:46, aktualizováno 13:46, Bc. Eva Mertlová

Debatní "kulatý stůl" na téma zdravotnictví v Plzeňském kraji se uskutečnil v pátek 27. února 2015 v Akademickém centru ZČU v Plzni. Jako zástupce Plzeňského kraje, který zřizuje 6 nemocnic a také Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje, se besedy s médii zúčastnila radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková. Za zřizované nemocnice se zúčastnili ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák a ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar. Do besedy se zapojil také bývalý krajský radní pro oblast zdravotnictví a současný ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Besedy se zúčastnili (zleva) ředitel Stodské nemocnice Aleš Sutnar, odborný konzultant ZHPK Miloš Suchý, radní Milena Stárková, ředitel FN Václav Šimánek.

Stěžejním tématem besedy bylo zajištění pohotovosti v Plzeňském kraji a také situace s rušením vybraných pohotovostních služeb v místě stanic Zdravotnické záchranné služby ve Vlčicích, Radnicích a také v Kralovicích. Na severním Plzeňsku ale podle radní Stárkové dojde pravděpodobně k dohodě s městem, které by mohlo přispívat na plat zdravotní sestry pro pohotovost v Kralovicích. Nedostatečná pohotovostní služba se projednávala také pro oblast Tachovska. "Zde máme pohotovost pro dospělé v Tachově, Boru u Tachova a ve Stříbře, které samo přispívá zhruba 400 tisíci korun na provoz," uvedla Milena Stárková s tím, že otázka chirurgické pohotovosti zatím dořešena není.

Dalšími diskutovanými body bylo hospodaření krajských nemocnic či větší investice například do Stodské nemocnice. "Již probíhající rekonstrukcí operačních sálů za zhruba 30 milionů korun, po níž bude následovat zateplení budovy nemocnice ve Stodě, se rozběhla revitalizace zařízení," uvedl ředitel Stodské nemocnice Aleš Sutnar. Nechyběla také debata o úhradové vyhlášce a příspěvku Plzeňského kraje do zdravotnictví. "Vyrovnávací příspěvek kraje do nemocnic se velice pozitivně odrazil na jejich kondici. Zadluženost jednotlivých zařízení je téměř na nule," sdělil za Zdravotnický holding Plzeňského kraje Miloš Suchý, odborný konzultant ZHPK.