Gymnázium v Klatovech otevřelo zrekonstruované učebny

obrazek
04. dubna 2019 15:59, aktualizováno 23. dubna 2020 11:02, Petra Olivková

Moderní učebny pro výuku přírodních věd, jazyků, digitálních technologií či elektrotechniky a robotiky otevřelo v půdní vestavbě klatovské Gymnázium J. Vrchlického.

"Jedno z největších gymnázií v Plzeňském kraji přibližně s 660 studenty ve čtyřletém, šestiletém a osmiletém studiu získalo na projekt za 16,5 milionu korun evropskou dotaci. Zhruba třemi miliony se podílel Plzeňský kraj, který je zřizovatelem školy," vysvětluje náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivana Bartošová.

"Chtěli jsme tím posunout školu dál směrem k moderním technologiím a k názorné výuce," řekl ředitel školy Jiří Šlégl. Škola patří v kraji k průkopníkům moderních technologií. Jako jedna z prvních středních škol například zavedla výuku s pomocí tabletů.

Ve čtvrtém nadzemním podlaží nyní vznikla například jazyková počítačová učebna s 20 stanovišti s počítači. "Jednu takovou jazykovou učebnu už máme a osvědčila se nám," poznamenal ředitel. Další nová třída je věnovaná přírodním vědám a jsou v ní například přístroje na testování a zjišťování obsahu různých látek. I tato učebna je doplňková. Pro výuku biologie už má gymnázium specializovanou učebnu a laboratoř, stejně tak má samostatné učebny a laboratoře také pro chemii a fyziku.

Třída pro digitální technologie je vybavena především výkonnými počítači, na nichž mohou studenti například editovat fotografie a videa, speciální vybavení má také učebna elektrotechniky a robotiky, kde mohou studenti sestavovat vlastní roboty. K dispozici mají například 3D tiskárnu.

Třídy jsou určené zejména pro studenty vyšších ročníků, kteří mají specializované semináře. Vybírají si je s ohledem na obor, který chtějí studovat na vysoké škole. Učebny budou sloužit také studentům, kteří se účastní různých odborných soutěží. Gymnázium navíc spolupracuje s některými základními školami. Na škole například funguje kroužek robotiky, který bude moci využívat novou třídu. Spolupráci má gymnázium také s některými technickými fakultami Západočeské univerzity v Plzni či Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.