Nádvoří Plzeňského Prazdroje ožilo v pátek 15. září 2017 oblíbeným Festivalem Regionálních potravin Plzeňského kraje. Již posedmé byl připraven bohatý program pro malé i velké. Festival návštěvníkům nabídl farmářský trh s nejlepšími regionálními potravinami, ochutnávky, zahradnickou dílnu a dvě kuchařské show. Jejich hvězdou byl letos Emanuele Ridi.
Lokální potraviny jsou stále oblíbenější a Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje je ideální příležitostí zjistit, které potravinářské výrobky se letos staly nositeli značky Regionální potravina.
„Nákupem lokálních produktů lidé dostanou čerstvé a mnohem kvalitnější potraviny a zároveň tím podpoří místní výrobce. Chceme, aby lidé o kvalitních potravinách v našem kraji věděli," uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. „Ještě před několika lety byl pojem regionální potravina něčím naprosto výjimečným. Dnes díky farmářským trhům a podobným soutěžím vešel ve všeobecnou známost. Je ale důležité stále trvat na skutečně místním původu a vysoké kvalitě těchto potravin," doplnil hejtman.
Kromě vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina a farmářského trhu s oceněnými produkty nabízel festival inspirace, jak se dá s využitím regionálních potravin vařit. Za sporák se postavil oblíbený Emanuele Ridi a během dvou kuchařských show ukázal své kulinářské umění, jehož výsledek mohli návštěvníci také ochutnat.
Na své si během festivalu přišly i děti. V zahradnické dílně se mohly dozvědět něco o bylinkách a jejich pěstování, vyzkoušet si, jak se dojí kráva, a připraveny pro ně byly i různé hry se zemědělskou tematikou.
Bohatý program také doplnila škola čepování piva, soutěže o ceny, stánky zahraničních regionů a v závěru festivalu známé písně Waldemara Matušky v podání Vladimíra Waldy Nerušila a kapely Country Band.
Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje se konal za finanční podpory společnosti NET4GAS.
Regionální potravina 2017
Soutěž o značku Regionální potravina už osmým rokem vyhlásilo Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský a intervenční fond a její organizací byla v našem kraji tradičně pověřena Krajská agrární komora Plzeň a Místní akční skupina Pošumaví, z.s. a Úhlava, o.p.s.
Do soutěže se letos v Plzeňském kraji přihlásilo 27 výrobců s 81 produktem. Soutěžilo se v devíti kategoriích a největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Naopak kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy zůstala bez svého šampióna. Vítězové soutěže převzali na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje certifikát a s ním i právo užívat po dobu čtyř let na vítězných výrobcích logo Regionální potraviny.
Vítězové Regionální potraviny:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
|
ŘEZNICKÝ COP PIKANTNÍ
ŘEZNICTVÍ – PIRNÍK, SPOL. S R.O.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
BEZ OCENĚNÍ
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
ŠÁDIN
ING. OLGA LUKŠOVÁ
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
KEFÍR
VÁCLAV DUB
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
KLATOVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ
STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ KLATOVY
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
MÜSLENKY S VIŠNĚMI
LENKA HAVLOVÁ
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje
|
KAROLÍNA SVĚTLÁ 13°
ROBERT BENEŠ
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
KOUZELNÉ HRUŠKY SE SKOŘICÍ
OD MACHÁČKŮ S.R.O.
|
9.
|
Ostatní
|
SIVEN UZENÝ S HLAVOU
ZPRACOVNA RYB KLATOVY A.S.
|
Fotogalerie:
