Festival 9 týdnů baroka

obrazek
02. července 2015 13:25, aktualizováno 12:25, Mgr. René Zeithaml

V Plzeňském kraji probíhá nejrozsáhlejší festival barokní kultury v České republice "9 týdnů baroka", který rozehraje svůj bohatý program během celých prázdnin v 63 unikátních lokalitách Plzeňského kraje. Den po dni bude odkrývat bohatství západočeského baroka a umožní návštěvníkům zažít dobovou atmosféru všemi smysly. Festival s více než 120 soubory, umělci a účinkujícími pořádá Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 ve spolupráci s pěti desítkami regionálních partnerů.

V prvním týdnu se představí krajina jižně od Plzně, rodiště sv. Jana Nepomuckého, světce střední Evropy a jednoho z českých zemských patronů s přitažlivými programy na barokních zámcích Kozel a Žinkovy. Festival začíná v pondělí ve Spáleném Poříčí, pokračuje v Nových Mitrovicích a Žinkovech, v Nepomuku a na zámku Kozel. Slavnostní zahájení proběhne až v sobotu na Zelené hoře prohlídkami jinak nepřístupného zámku, dobovými tanci, hudbou, divadlem, ohňostrojem a představením barokní opery Francesca Cavalli La Calisto v podání souboru Collegium Marianum.

Při výběru programu jsme mysleli na rodiny s dětmi, mládež, dospělé i seniory, na kulturní turisty, znalce vážné hudby, poutníky, na domácí i zahraniční návštěvníky. Stavíme na zkušenostech prvního ročníku, který se pod názvem ‚6 týdnů baroka‘ odehrál v loňském roce,” říká na úvod manažerka festivalu 9 týdnů baroka Kateřina Melenová. „Hned první den se můžete těšit se na komentované prohlídky města, výstavu dětí ze Základní umělecké školy či pojízdné kulturní centrum Autobus 2015 s divadelním programem. Večer vyvrcholí koncertem barokní hudby v podání Michaela Pospíšila a souboru Riternello s originálním programem v barokním špejcharu."

Festival probíhá pod záštitou ministra kultury ČR Daniela Hermana. „Plzeňský kraj je místem setkání architektů Santiniho a Dientzenhofera, barokní krajina tu má svoji neopakovatelnou atmosféru a kostely, kláštery a města čekají na nové návštěvníky. Festival ‚9 týdnů baroka‘ přináší jedinečné příležitosti, jak se setkat s barokní i současnou kulturou v prostředí barokních památek. Otvírá se tím možnost vytvořit ze západočeského baroka značku, za kterou se budou sjíždět hosté z celé Evropy," říká ministr Herman.

Působivá barokní architektura západních Čech se stala výchozím bodem pro ojedinělý festival projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. V průběhu devíti týdnů budeme mít příležitost stát se svědky neopakovatelné atmosféry akcí na jednotlivých zajímavých místech Plzeňského kraje, které nám v barokních kulisách navíc nabídnou divadlo, hudbu, ale i vůně a chutě. Program festivalu je určitě výzvou a zároveň inspirací, jak originálně strávit letní čas," doplňuje Martin Baxa, první náměstek primátora města Plzně a předseda správní rady společnosti Plzeň 2015.

Přijeďte objevovat krásu západočeského baroka, jehož kvality dosahují evropského významu. Je pro nás velkou radostí tento skvost představit širokému publiku. Téma rezonuje i s nejvýznamnější regionální událostí roku, kterou je výročí 900 let založení kláštera Kladruby. Všichni budeme pozorně sledovat, jak se zájem o festival odrazí v turistické návštěvnosti regionu,” uvádí Jaroslav Šobr, člen Rady Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací.

Program koncipovaný do týdenních cyklů se zacílí vždy na jednu oblast. Po zahájení v oblasti Nepomuk a Spálené Poříčí, v kolébce nejslavnějšího českého světce sv. Jana Nepomuckého, se v dalším týdnu program přesune na Klatovsko, kde budou hlavními tématy jezuité a zázračná Madona klatovská. Chotěšov a Přeštice jsou třetí představovanou oblastí na křižovatce poutních cest u další zázračné Madony - Divotvůrkyně Přeštické. Oblast Tachov a Planá pozve na cesty k pramenům i na barokní pouť. Domažlicko je spojeno s tradicí Chodů, stále živého folklóru s barokními kořeny. Oblasti Stříbro a Kladruby vévodí jak unikátní klášter Kladruby, slavící právě devítisté výročí založení, tak barokní zámky. Santiniho hvězdy jasně září v oblasti Plasy, Mariánská Týnice a Radnice. Krajina barokních soch, ozdobená perlou - manětínským zámkem, okouzlí návštěvníky v okolí Nečtin a Manětína. V oblasti Sušice v krajině pod křídly Anděla Strážce se festival završí.

Návštěvníky čekají Barokní noci s dobovými ohňostroji i špičkové hudební produkce, doplněné mimo jiné i o znamenité pokrmy české kuchyně. Hlavní program, který bude v každé z devíti oblastí soustředěn do víkendových dnů, nabídne hned několik velkých hudebních událostí. „V rámci festivalu se blýsknou největší hvězdy české barokní scény," říká Markéta Cukrová, hudební dramaturgyně festivalu. Korunou programu je obnovená světová premiéra barokní korunovační opery J. J. Fuxe Costanza e Fortezza na historicky věrné replice barokního divadla, kterou představí Musica Florea & Florea Theatrum ve Světcích u Tachova 31. července a 1. srpna. Dále Mše h moll J. S. Bacha v podání Collegia 1704 v klášteře Kladruby, kde u příležitosti oslav 900 let výročí založení kláštera proběhne 2. srpna v rámci programu festivalu ještě další, zcela mimořádný koncert Ivy Bittové a jejích hostů. K dalším vrcholům patří barokní loutková opera F. Cavalliho La Calisto, kterou zahrají Collegium Marianum & Buchty a loutky na Zelené Hoře u Nepomuku 4. července nebo koncert Čtvero ročních dob A. Vivaldiho v podání Gabriely Demeterové a souboru Ensemble 18+ v Mariánské Týnici 15. srpna.

Komponované večery barokních zábav - Barokní noci a slavnosti jsou připraveny jak v prostředí zámků a zámeckých parků (zámek Kozel, zámek Zelená Hora, zámek Manětín, zámek Horažďovice), tak v prostředí sakrálním (jezuitská kolej a kostel Klatovy, klášter Kladruby, kostel Mariánská Týnice, klášter Chotěšov). Výjimečné zážitky čekají na návštěvníky festivalu i na venkovském barokním dvoře (dvůr Gigant Záluží u Stodu) a při variacích na barokní pouti (kostel sv. Anny u Plané, kaple Anděla Strážce Sušice).

Festival mohl vzniknout jen díky široké spolupráci s pěti desítkami hlavních regionálních partnerů a mnoha dalšími lokálními příznivci a podporovateli. Právě oni připravili nejenom veškeré zázemí, ale i celý program,” uzavírá Kateřina Melenová.

Podobně jako v loňském roce bude na vybrané akce festivalu (většina víkendů) zajištěna z Plzně autobusová doprava za zpáteční jízdné 50 Kč, děti, studenti a důchodci za polovinu. Celkem se jedná o 21 lokací, místa odjezdu a časy najdou lidé na webu.

Termíny akcí:
     3.7.2015      zámek Kozel
     4.7.2015      zámek Zelená Hora
     6.7.2015      kostel Nícov
     10.7.2015    Klatovy / Jezuitské katakomby a kolej
     15.7.2015    město Dobřany
     17.7.2015    klášter Chotěšov
     19.7.2015    kostel Přeštice
     25.7.2015    klášter Kladruby / jiná oblast
     29.7.2015    Bezdružice
     31.7.2015    Jízdárna Světce / Tachov / jiná oblast
     1.8.2015      klášter Kladruby
     2.8.2015      klášter Kladruby
     6.8.2015      Horšovský Týn
     13.8.2015    barokní statek Býkov
     15.8.2015    Mariánská Týnice
     19.8.2015    Rabštejn
     21.8.2015    kostel Manětín / sv. Barbory
     22.8.2015    zámek  Manětín
     27.8.2015    Hrádek u Sušice
     29.8.2015    Dobrá Voda u Hartmanic

Podrobné informace k 9 týdnům baroka najdete na stránkách festivalu www.baroko2015.cz.