Evropský den záchrany života

obrazek
05. října 2015 12:44, aktualizováno 11:44, Mgr. René Zeithaml

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje se připojuje k dalším organizátorům v České republice i v zahraničí a pořádá 16. října 2015 na plzeňském náměstí Republiky Evropský den záchrany života. Program je od 9:00 do 14:00 hodin určen žákům základních škol, následující dvě hodiny, tj. od 14:00 do 16:00 hodinpro širokou laickou veřejnost.

Návštěvníky čeká výuka základní neodkladné resuscitace, edukace v oblasti volání na tísňovou linku 155 a prohlídka vozu zdravotnické záchranné služby včetně veškerého vybavení. Odbornými garanty jsou primářka ZZS PK Jana Vidunová a vedoucí Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK Ivana Krsová.

Hlavním cílem mezinárodního projektu, který se koná každoročně, je zvýšit informovanost široké veřejnosti o příznacích srdeční zástavy a významu jednoduchých kroků nezbytných pro záchranu lidského života: Přivolání záchranné služby prostřednictvím tísňové linky 155 a zahájení nepřímé srdeční masáže. Srdeční zástava totiž postihuje v Evropě přibližně půl miliónu lidí ročně, z nichž více než 350.000 nepřežije! Poskytnutí první pomoci přitom zlepšuje šanci na přežití srdeční zástavy trojnásobně, pokud někdo z okolí pacienta zareaguje bez prodlení. Už děti od 13 let mohou stlačovat hrudník postiženého dostatečnou silou a přivolání pomoci zvládají i děti z první třídy základní školy. V případě jakýchkoli pochybností vždy poradí volajícímu operátoři linky 155 a zůstanou s ním v kontaktu až do příjezdu sanitky. Zahájením resuscitace nelze nic pokazit. Je možné "pouze" zachránit život…

Návrh založit Evropský den záchrany života byl předložen zástupci Evropské resuscitační rady poslancům Evropského parlamentu v roce 2013 a po několika měsících byl v červnu 2013 schválen. Česká resuscitační rada podpořila tento záměr prostřednictvím europoslanců z České republiky.