Evidence vodohospodářských děl a zařízení a vodohospodářských povolení a souhlasů jakož i jejich změn

13. listopadu 2014 09:10, aktualizováno 08:10, JUDr. Ivana Houšková

Evidence vodohospodářských děl a zařízení a vodohospodářských povolení a souhlasů jakož i jejich změn

Žadatel žádal o následující informace:

  1. Je Evidence vodohospodářských děl a zařízení a vodohospodářských povolení a souhlasů, jakož i jejich změn k dispozici na Krajském úřadu Plzeňského kraje (dále jen „KÚPK“)?
  2. Pokud na KÚPK tato evidence je, žádám o informaci, zda jsou v ní vedena vodní díla na usedlosti Čoubův Mlýn – Vysočany č. p. 17, Manětín, tj. jez na p. č. 946 k. ú. Brdo – Manětínský potok, 1.1 ř. km a náhon na p. č. 947 k. ú. Brdo, 564/1,2 k. ú. Vysočany. V případě, že tato díla vedená v této evidenci jsou a jsou k nim vedená jakákoliv povolení, rozhodnutí a případné změny, žádám o kopii záznamů a zanesených listin k těmto vodním dílům.
  3. Pokud na KÚPK tato evidence k dispozici není, kam byla předána?

KÚPK k žádosti uvádí:

  1. Evidence vodohospodářských děl a zařízení a vodohospodářských souhlasů vedená dle zákona č. 11/1955 Sb., o vodním hospodářství, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Evidence“) není na KÚPK k dispozici, jelikož na krajský úřad nepřešla práva a závazky odboru vodního hospodářství rady krajského národního výboru, který byl vedením této evidence prováděcí vyhláškou k uvedenému zákonu pověřen.
  2. Vzhledem k informaci uvedené v bodě 1) nelze žádané informace poskytnout.
  3. Zákonem ČNR č. 425/1990 Sb., o okresních úřadech, úpravě jejich působnosti a o některých dalších opatřeních s tím souvisejících, ve znění pozdějších předpisů přešla působnost vodohospodářských orgánů krajských národních výborů na okresní úřady (viz § 5 uvedeného zákona a jeho přílohy). Vzhledem k tomu, že Odbor životního prostředí KÚPK nedisponuje informacemi, jakým způsobem došlo ke spisové rozluce po zrušení krajských národních výborů a vzhledem k tomu, že došlo k několika změnám zákonných úprav (rozsahu a příslušnosti vodohospodářských orgánů, později vodoprávních úřadů) ve věci vedení evidence na úseku vodního hospodářství, nemáme informace, zda došlo k případnému předání, archivování či skartování Evidence. Posuzování písemností Evidence jako archiválií a podrobnosti skartačního řízení se řídilo obecně platnými předpisy a příslušnými skartačními řády. Pro doplnění uvádíme, že některé archiválie z činnosti krajských národních výborů jsou k dispozici ve Státním oblastním archivu v Plzni.