Ekologická olympiáda 2017

obrazek
09. října 2017 11:34, aktualizováno 10:34, Mgr. René Zeithaml

Deset tříčlenných týmů středoškoláků z Plzeňského kraje se v pátek 6. října a v sobotu 7. října 2017 utkalo v krajském kole Ekologické olympiády, kterou každoročně pořádá ZO ČSOP Spálené Poříčí. Tématem letošního ročníku byla Mimolesní zeleň.

Vše začalo v pátek ráno slavnostním zahájením na zámku, kde studenty přivítal starosta Spáleného Poříčí a zároveň náměstek hejtmana Pavel Čížek a radní pro oblast životního prostředí Radka Trylčová. Ta zdůraznila význam ochrany životního prostředí a ocenila zájem studentů o tuto problematiku. Organizátoři seznámili soutěžící s programem a jednotlivé týmy si vylosovaly soutěžní čísla a představily se soupeřům a odborné porotě.

Vlastní soutěž začala odbornými testy a křížovkami. Odpoledne byla pro soutěžící připravena terénní stezka s úkoly. Na trase dlouhé zhruba tři kilometry musely jednotlivé týmy prokázat nejrůznější přírodovědné znalosti a dovednosti, jako například určit druhy dřevin, ohodnotit biokoridor, pojmenovat některé přírodní procesy, poznat pobytové stopy živočichů a hlasy ptáků, ale také správně zasadit strom. Po večeři bylo nachystané promítání a povídání na téma Stromy ve volné krajině s Terezou Tomanovou, které zakončilo první soutěžní den.

V sobotu ráno byl pro soutěžící přichystán samostatný úkol. Studenti měli provést mezi občany Spáleného Poříčí průzkum a na jeho základě vybrat strom a připravit návrh jeho vyhlášení jako památného včetně výpočtu ochranného pásma. Tím byla soutěžní část ukončena. Studenty ještě čekalo zajímavé promítání a povídání Jiřího Vlčka z odboru životního prostředí krajského úřadu a porotu náročné hodnocení a sčítání získaných bodů.

Po obědě proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů a ukončení celé soutěže.
Výsledky:
1. místo: družstvo Gymnázia a SOŠ v Rokycanech (ve složení Dorota
                         Babuljaková, Anna Fähnrichová a Johana Straková)
2. místo: tým z Gymnázia J. Š. Baara v Domažlicích
3. místo: družstvo z Církevní ZŠ a SŠ v Plzni


Ekologická olympiáda po celou dobu probíhala v přátelské atmosféře. S dobrou náladou odjížděli nejen vítězové, ale všichni, kteří se zúčastnili.

Tým z Gymnázia a SOŠ v Rokycanech se ještě zúčastní národního kola olympiády.

Fotogalerie: