Dvě delegace z čínské provincie Zhejiang navštívily Plzeňský kraj

obrazek
20. října 2015 12:19, aktualizováno 11:19, Mgr. René Zeithaml

Krajský úřad navštívily v pondělí 19. října 2015 delegace z čínské provincie Zhejiang.

První čínskou delegaci přijal náměstek hejtmana Ivo Grüner. Hosté se zajímali zejména o způsob péče o památkové objekty v našem kraji.

„Rádi bychom se dozvěděli něco o ochraně kulturních památek a kulturního dědictví ve vašem kraji a požádali vás o stručný návod, jak se o památky starat," vyjádřil přání náměstek generálního tajemníka vlády města Hangzhou pan Jiang Chengqi. Spolu s náměstkem Ivo Grünerem objasnil systém fungování péče o památky zástupce oddělení památkové péče krajského úřadu Petr Bunda. Členyčínské delegace zajímalo financování péče o památky, a kdo se zejména podílí na jejich údržbě.

„Velké podpory se památkám dostává také ze strany Norských fondů nebo prostřednictvím dotací z EU. Výrazně se v našem kraji projevily také aktivity spojené s projektem Plzeň – Evropské hlavní město kultury, díky kterým byly některé památky nově zpřístupněny," uvedl náměstek Grüner.

 

Druhá čínská delegace, zástupci Federace osob se zdravotním postižením z čínského Zhejiangu, se na krajském úřadě setkala s radním pro oblast sociálních věcí Zdeňkem Honzem, vedoucím odboru sociálních věcí Filipem Zapletalem a vedoucí oddělení sociálních služeb Dagmar Steinbachovou, aby se seznámili se sociálním systémem v České republce a vyměnili si se zástupci Plzeňského kraje poznatky a zkušenosti.

Delegace vedená panem Chen Yuguem se zajímala především o poskytování sociálních dávek v České republice, financování sociálních služeb a péči o zdravotně postižené. „Snažíme se postiženým lidem v Číně zajistit alespoň základní životní potřeby, což není ale jednoduché ani přesto, že ekonomika Číny roste," uvedl Chen Yuguo.

Plzeňský kraj jako zřizovatele 12 příspěvkových organizací v sociálních službách představil radní Zdeněk Honz a zdůraznil nutnost podobných setkávání: „Je třeba si v této oblasti neustále vyměňovat zkušenosti a poznatky. Mnohdy toto bývá základem dalšího rozvoje."