Dny japonské kultury zaznamenaly velký zájem o tradiční japonskou kulturu a gastronomii

obrazek
26. května 2016 13:26, aktualizováno 12:26, Mgr. René Zeithaml

Třetí květnový víkend v Zoologické a botanické zahradě města Plzně byl ve znamení 12. ročníku Dnů japonské kultury, které patří k nejoblíbenějším víkendovým akcím v regionu.

Dny japonské kultury začaly oficiálně v sobotu 21. května 2016 slavnostním zahájením za účasti radního Plzeňského kraje Jaroslava Šobra a prvního náměstka primátora Plzně Martina Baxy a dalších hostů.

Bohatý dvoudenní program nabídl všehochuť z tradiční japonské kultury a gastronomie ve zcela amatérském, poloprofesionálním i profesionálním podání.

První den nabízel ukázky japonského bubnování v podání skupiny Wadaiko  Yosa Yosa. Velký zájem byl o historické šermíře ze skupiny Go-Rin a lukostřelce z asociace Kjúdo, kteří na akci v zoologické a botanické zahradě vystupují každoročně a vždy je o ně velký zájem. Neodmyslitelnou součástí programu byla výstava bonsají jejich předního západočeského pěstitele Jaroslava Glasera ze Staňkova, skládání origami a kaligrafie.  

Novinkou letošního ročníku byla v neděli japonská dětská animace a také velký zlatý japonský drak. Ten určitě nechyběl na žádné fotografii návštěvníků tohoto svátku japonské kultury a gastronomie v plzeňské zoologické a botanické zahradě.

Skupinu amatérů zastupovali žáci ZŠ a OŠ v Horšovském Týně a Výchovného ústavu a Dětského domova se školou v Hostouni. V jejich prezentaci návštěvníky zaujaly především ikebany, různé japonské sladkosti a koktejly. Druhý pól představovali zejména historičtí šermíři, lukostřelci a tvůrci speciální japonské keramiky rakú.

Program byl po oba dny moderovaný, takže se diváci dozvěděli množství zajímavostí o tom, co právě sledují i mnohé o samotných předvádějících. 

Sobotní návštěvnost přesáhla 6.000 osob, v neděli se přišly podívat více jak 4.000 lidí.

Konání Dnů japonské kultury finančně podpořily prostřednictvím Mikrograntu kultura Město Plzeň a Plzeňský kraj.

Obdobně jako všechny předchozí ročníky je dramaturgicky a organizačně připravovalo Městské kulturní zařízení v Horšovském Týně. Jejich prostřednictvím tak připomíná historické česko-japonské vztahy, jejichž centry byly právě zámky v Horšovském Týně a Poběžovicích.

Fotogalerie: