Den veteránů v Rokycanech

obrazek
19. listopadu 2018 14:26, aktualizováno 13:26, Mgr. René Zeithaml

Od roku 1990 pořádá město Rokycany Den veteránů. Nejinak tomu bylo i v letošním roce.

Hlavní část oslav se uskutečnila v neděli 18. listopadu 2018. Program začal v 8:55 hodin svěcením praporů. Následovala mše svatá za padlé v kostele Panny Marie Sněžné na Masarykově náměstí v českém a anglickém jazyce. Na Masarykově náměstí pokračovala akce od 10:30 hodin. Nejdříve byly proneseny slavnostní projevy, kromě starosty Rokycan Václava Kočího ho pronesli i další hosté včetně zástupců organizace Veterans of Foreign Wars. Akce se za Plzeňský kraj zúčastnila náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová a radní Radka Trylčová. Po projevech proběhlo kladení věnců a květin u pamětní desky na budově radnice. Během akce kadeti vojenské akademie z německého Vilsecku předvedli ukázku se zbraněmi. Celou akci doplnila přehlídka vojenské techniky, kterou si všichni příchozí moli prohléhnout.

První ročník oslav Dne veteránů v Rokycanech proběhl 11. 11. 1990. Rokycany byly první městem v Československu, kde se Den veteránů oslavuje s mezinárodní účastí. Den válečných veteránů v Rokycanech oslavují vojáci Spojených států dislokovaní v Evropě i ti ze zámoří. Oslavy organizuje město Rokycany ve spolupráci s organizací Veterans of Foreign Wars.

Američtí veteráni přijeli letos do Rokycan již v pátek 16. listopadu. Jejich oficiální program začal následující den. V sobotu dopoledne položili se zástupci města květiny u pomníku na demarkační linii v Rokycanech - Borku. Odpoledne pak jejich cesta vedla do Dýšiny, kde proběhl pietní akt u sochy generála Pattona. Následně se vrátili zpět do Rokycan, kde navštívili Muzeum na demarkační linii v Rokycanech.

Fotogalerie: