Česko-francouzská dohoda o spolupráci v oblasti vzdělávání by měla být podepsána za rok

obrazek
22. listopadu 2012 17:42, aktualizováno 07. února 2013 22:51, Šárka Stará

Za francouzskou stranu se setkání zúčastnili Jean-Paul Tarby, ředitel odboru mezinárodních a eropských vztahů a spolupráce krajského školského úřadu, a jeho zástupkyně paní Esra Norisová. Oba působí v Besançonu, v hlavním městě regionu Franche-Comté, s nímž Plzeňský kraj pojí již několikaleté partnerství. Společně s nimi byli přítomni také Gérard Enjolras, atašé Francouzského institutu v Praze, Jiří Votava, projektový manažer a taktéž člen Francouzského institutu, a ředitelka Francouzské aliance v Plzni Amandine Salmonová.


Vyjednávat o možnostech spolupráce v oblasti školství přijeli na krajský úřad (zleva) Gérard Enjolras, Jean-Paul Tarby, Esra Norisová a Jiří Votava.

Na krajském úřadu je přivítal Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblasti školství, mládež, sport, kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, dále Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu, Ladislav Harvánek z téhož odboru a také čestná předsedkyně Francouzské aliance v Plzni a frankofilka, která neúnavně pracuje na prohlubování vztahů mezi Francií a Českou republikou, Danuše Bělohlávková.


Za českou stranu se jednání zúčastnili (zprava) Danuše Bělohlávková, náměstek hejtmana Jiří Struček, vedoucí odboru školství KÚPK Jaroslava Havlíčková a Ladislav Harvánek. 

Důvodů návštěvy bylo hned několik. Jak v úvodu setkání uvedl Jean-Paul Tarby, představitelé regionu Franche-Comté chtěli jednak osobně poznat aktéry v oblasti školství v Plzeňském kraji, dále vyhodnotit dosavadní fungování projektu Rok ve Franche-Comté, jehož se účastní sedm studentů z Plzeňského kraje, a především pak předjednat další možnosti spolupráce v oblasti školství. 



 

Francouzští hosté se zajímali o strukturu škol v Plzeňském kraji a o jejich dosavadní mezinárodní spolupráci. Zástupci kraje navrhli, aby možnost strávit rok ve Francii dostali nejen studenti gymnázií, ale aby zkušenosti z pobytu v zahraničí získali také studenti technických oborů. "Chceme se zaměřit zejména na technické školy, protože víme, že region Franche-Comté je průmyslově velice vyspělý," uvedl během setkání náměstek hejtmana Jiří Struček. Obě strany by přivítaly rozšíření společné spolupráce o další programy, například v rámci projektů Comenius nebo Erasmus. "Řešíme teď, jak by se daly tyto programy podpořit z evropských peněz," dodal Jiří Struček.

Společná dohoda o spolupráci v oblasti vzdělávání se nyní může začít připravovat, tak aby v listopadu 2013 mohla být stvrzena podpisy zástupců krajského školského úřadu v Besançonu a představitelů Plzeňského kraje. 


(zleva) Jean-Paul Tarby, Jiří Struček, Jiří Votava a Esra Norisová při předávání darů