Být na špici? Jak snadné!

obrazek
18. února 2019 14:35, aktualizováno 13:35, Mgr. Jana Filípková

Být „na špici“, lepší než jiní, vyhoupnout se na pomyslný vrcholek jako první mezi ostatními, a především se na něm pevně a na dlouho udržet, není jednoduché. Zná to každý sportovec, manažer, podnikatel, znají to i úředníci a političtí představitelé krajů. Snaha být nejlepší není ani trochu cizí i v našem oboru. Že se může dařit naplnit i nejsmělejší vize, už dlouhá léta prokazuje „ráj turistů“, tedy Plzeňský kraj. Nejen svým veletrhem ITEP, nejen každoročně mimořádnými prezentacemi na veletrzích, nejen skutečně krásně připravenými akcemi a materiály ke 100. výročí republiky, ale i aktivitami zcela novými a vizemi opravdu slibnými. Jaké vize a plány má Plzeňský kraj pro další roky, jsme se jeli zeptat přímo za náměstkyní hejtmana Plzeňského kraje Mgr. Ivanou Bartošovou.

Paní náměstkyně, o tom, že Plzeňský kraj patří mezi nejčilejší kromě jiného i v podpoře kreativních aktivit v cestovním ruchu, není třeba dlouze hovořit. Mnohé již bylo opakovaně prokázáno. Leč hleďme do budoucnosti. Už není tajemstvím, že máte zajímavé plány i v segmentu oživení technických památek jako turistických cílů. Přišel už správný čas dát vědět, co všechno chystáte?

Správný čas na správné věci je prakticky neustále. Vzhledem k tomu, že v gesci mého dílu odpovědnosti za Plzeňský kraj je kromě cestovního ruchu také školství, bylo jen otázkou času, kdy se nám podaří zpracovat vizi, konkrétní plán, jak obě oblasti vhodně provázat. Technické památky se v mnoha regionech Evropy i v České republice staly jistým fenoménem. Stačilo nám se pak jen rozhlédnout po našem ráji turistů a dát celé myšlence pevnější obrysy.

To zní logicky, uspořádaně a celkem rozumně. Avšak snadné to jistě není. Někde se ale musí začít. Povíte nám, kde a jak?

Náš kraj je dlouhodobě, vlastně historicky s technickými obory spojen pevnými pouty. Není to jen „Škodovka“, ale i pivovary, které jsou samy o sobě mnohdy unikátními ukázkami stavitelství, architektury či technologií a patří sem i stavby veskrze historické. Můžeme vzpomenout také na naše kolomazné pece nebo starobylý hamr v Dobřívi a nesmíme zapomenout ani na Centrum stavitelského dědictví v Plasích. To vše společně s myšlenkou podpořit technické vzdělávání v našich školách (od základních až po univerzitu) nám sestavilo docela zajímavou mozaiku, jak využít industriálního turizmu i v tomto směru. Spolupracujeme s městem Plzní a slavným plzeňským pivovarem, jenž už má velmi dobře zpracovanou marketingovou strategii. Na to chceme navázat a pobídnout návštěvníky pivovaru z celého světa, kterých je opravdu velké množství, aby do svých plánů zahrnuli i další místa. Nabízí se také daleko aktivnější propagace již zmíněného Centra stavitelského dědictví v Plasích. Patří sice Národnímu technickému muzeu, ale je na území našeho kraje a spolupráce se dobře rozvíjí. Nakonec už vzpomínané oslavy 100 let republiky zde našly jednu ze svých úspěšných „scén“. Z Plzně do Plas vezl některé návštěvníky i Prezidentský vlak. Expozice Centra stavitelského dědictví patří k opravdu unikátním a jeho návštěvu ráda doporučím turistům ze všech koutů Česka.

Máme však i mnoho dalších možností. Vynikající a stále bohatší jsou též tradiční oslavy osvobození, kde se prakticky na celý týden v Plzni a okolí soustřeďuje zajímavé množství vojenské techniky, často unikátních historických kusů vozidel, obrněné techniky a zbraní. Vojenský konvoj postupně rozšiřuje okruh své vzpomínkové jízdy po městech, která organizují svoje akce. To pak už je jen malý tematický krůček do Rokycan, do Muzea demarkační čáry a pak třeba i do míst, kde dodnes stojí betonové bunkry systému prvorepublikového československého opevnění. I tyto lokality patří do zorného pole našich plánů.

Nezdá se, že byste plánovali příliš „při zemi“. Určitě je to běh na docela dlouhou trať. Jsou ale lokality, cíle, které stojí na prvních místech vašich zájmů? Byť by se jednalo o oblasti zapomenuté a znovu objevené?

Určitě se jedná o pivovary. Plzeňský kraj a pivo k sobě patří a bez dobrých pivovarů by nebylo dobré pivo. V celém tomto segmentu je zakleta celá škála ukázek vrcholného řemeslného mistrovství, zkušeností, schopnosti myslet, hledat nové postupy a přitom ctít tradice. Máme v kraji řadu starých pivovarů, kde se už nevaří, ale stavby jsou unikátními doklady dobového stavitelství a technologické šikovnosti. Dnes mohou sloužit k mnoha účelům, cestovní ruch nevyjímaje. Můžeme vzpomenout na pivovar v Domažlicích, který revitalizuje město a Plzeňský kraj je připraven „přiložit ruku k dílu“, pomoci s propagací a podobně. Určitě jsme připraveni se zapojit do aktivit na celém území kraje.

To jsou však zatím plány, vize a modelování budoucích aktivit. Máme ale místa, která jsou už připravena své turisty přivítat, přijmout a předvést jim vše ze svého bohatého turistického stolu. Je to například už vzpomínané Centrum stavitelského dědictví v Plasích. Rekonstrukce byla provedena s maximální citlivostí a dnes se zde nabízí prostory pro dlouhou řadu aktivit. Kromě stálé výstavy se tu pořádají workshopy, krátkodobé řemeslné dílny nebo setkání či jakési „semináře“ pro žáky základních škol a především pro studenty středních škol s technickým zaměřením. Od nás, od Plzeňského kraje, který je zřizovatelem řady středních škol, jsou vysílány pobídky nejen k návštěvě nebo exkurzi, ale především k aktivnímu využití všeho, co je zde k dispozici. Vidíme v tom silný potenciál, jak mladé lidi oslovit nejen jako budoucí techniky, ale i jako budoucí turisty, kteří právě propojením svých profesních zaměření a technických památek – turistických cílů, budou mít solidní základ pro opravdu vážný vztah ke svému kraji, ke své zemi, k Česku. Proto jsou naše výzvy ke studentům a jejich kantorům vysílány nejen do škol v našem kraji, ale v celé České republice. Studentům je možné nabídnut i levné ubytování v našich internátech. Pochopitelně v době, kdy jsou volné – o víkendech, o prázdninách.

Ovšem nejen muzea, pivovary nebo památky lidového stavitelství patří do sféry našich zájmů. V našich plánech má své místo třeba i Horšovská obora u Horšovského Týna, v jejímž zeleném areálu stojí nevelká stavbička, zámeček Annaburg. A to zdaleka není všechno. Obora sice dnes slouží jako zemědělský areál, kde kromě farmářů působí, pracuje, a dokonce hospodaří i odborná zemědělská škola, ale její celkový potenciál je více než zajímavý. Dodnes jsou v terénu znatelné hráze bývalých rybníčků a kanálů, jež je spojovaly. Zámeček Annaburg byl dlouho znám jako vodní, tedy obklopený klidnou hladinou, v níž se kromě samotné stavby mohli zhlížet i návštěvníci přecházející po mostě. Technicky lze někdejší vodní plochy obnovit a vrátit tak celé oboře všechny její dřívější půvaby. Dobré je, že už dnes je možné k zámečku dojít, přitom se zastavit ve školním hospodářství, koupit si a ochutnat něco z jejich opravdu zdravé produkce, a dokonce strávit i několik nocí v některém z pokojů penzionu provozovaného právě studenty. Kromě toho se zde chystá ještě několik technických novinek, jako například zavedení elektronické stáje pro přibližně dvě desítky dojnic.  

Ještě dlouho bych mohla vyjmenovávat technické památky, které máme ve svých, zatím opravdu jen zhruba, avšak promyšleně postavených plánech. A od čeho jsou plány? Abychom je realizovali. Tedy u nás v Plzeňském kraji určitě. Závěrem pak ráda pozvu všechny čtenáře TRAVEL profi k nám, za technickými památkami.

Děkujeme za inspirativní informace a věřím, že se už brzy znovu setkáme někde v bývalém pivovaru, v Horšovské oboře nebo i na jiných místech, která budete postupně přidávat do portfolia cílů „ráje turistů“ www.turisturaj.cz.

  

Soubory ke stažení