Během Dnů vědy a techniky si přijdou na své děti i rodiče

obrazek
02. září 2015 14:29, aktualizováno 13:29, Bc. Eva Mertlová

Tradiční akce, bez níž si plzeňské září lze představit jen stěží – to jsou Dny vědy a techniky, které letos už podesáté pořádá Západočeská univerzita v Plzni. Jubilejní ročník se uskuteční ve dnech 8. – 12. září. Na malé i velké návštěvníky opět čeká řada experimentů a hrátek s vědou.

"Technické a přírodovědné obory ve školách stále patří mezi ´strašáky´, přitom je mnoho způsobů, jak pro ně nadchnout mladé lidi už od dětství a ukázat jim, že mohou být i zábavné. Vezměte tedy děti a přijďte si do ulic hrát a objevovat. Stejně jako touha po poznání není ničím limitovaná, ani Dny vědy a techniky nemají věkové omezení a každý zde najde, co ho zajímá," zve rektor ZČU Miroslav Holeček.

Od úterý do čtvrtka si zájemci můžou přímo v laboratořích ZČU projít například cestu od virtuální formule k reálné a vidět na vlastní oči, jak postupně vzniká unikátní závodní stroj. Společně s kostrounem Hubertem zjistí, kolik mají v těle kostí a proč se některým lidem lámou snadněji než ostatním. Nebude chybět ani pozvání do světa chemických reakcí. Expozice v laboratořích jsou určeny především žákům a studentům základních i středních škol, ale i ostatním zájemcům z řad veřejnosti a je třeba se do nich předem zaregistrovat na webových stránkách www.dnyvedyzcu.cz.

V pátek a v sobotu se pak vědci i s jejich přístroji a pokusy přesunou do centra města, kde zaplní jako každým rokem náměstí Republiky a přilehlé ulice. Na své si zde přijdou zvídavé děti i jejich rodiče. Jejich pozornost určitě upoutá například expozice „Mozek v ulicích“. Přestože mozek tvoří pouhá dvě procenta hmotnosti lidského těla, je mnohem složitější než nejvýkonnější počítače na světě – dosahuje přes 38 tisíc trilionů operací za sekundu. Odborníci předvedou, jak se dá mozková aktivita měřit, a z mozkových vln se pokusí uhodnout myšlené číslo. Fyzikální expozice zase představí třeba tepelné zrcadlo, tvořené velmi tenkou a pro lidské oko neviditelnou vrstvou nanesenou plazmovými technologiemi na sklo. Ta slouží k odrazu infračervené složky slunečního záření, a tím zamezuje například přehřívání domů či aut. Návštěvníci se přesvědčí i o tom, že fyzika je doslova všude kolem nás a neobešli bychom se bez ní ani v domácnosti. Zjistí, jak funguje odpad v umyvadle nebo na jakém principu pracuje mikrovlnná trouba, vysavač či otvírák na konzervy. Zastoupeny budou i další obory: ti, kteří upřednostňují klidnější bádání, si můžou zahrát  interaktivní ekonomické hry nebo se zúčastnit zdravotnického maratonu a dozvědět se více o prevenci veřejného zdraví. Pro nejmenší jsou připraveny kreativní dílny. Vstup do všech vnitřních
i venkovních expozic je zdarma.

Dny vědy a techniky ZČU se i letos uskuteční za podpory města Plzně a Plzeňského kraje.

"Technické obory podporuje Plzeňský kraj už řadu let. Momentálně se například žáci středních škol mohou zapojit do soutěže Technika má zlaté dno, kde mají za úkol vytvořit plakát propagující technické vzdělávání, nebo se týmy středoškoláků mohou až do 30. září přihlásit do Technické olympiády, kde budou řešit technické problémy stanovené Západočeskou univerzitou. Pořádáme také kempy pro talentované žáky, například na přelomu srpna a září proběhl kemp zaměřený na fyziku. Podpora Dnů vědy a techniky s těmito aktivitami úzce souvisí. Je to akce, která je skvělou příležitostí představit atraktivní formou svět techniky jak dětem, tak jejich rodičům, kteří bývají tím hlavním rádcem při výběru školy," říká Jiří Struček, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. 

Fotogalerie