Aktem u pomníku Díky, Ameriko! skončily v Plzni Slavnosti svobody

obrazek
07. května 2014 15:55, aktualizováno 14:55, Mgr. Jana Filípková

V úterý 6. května 2014 se za účasti hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse a radních kraje Zdeňka Honze a Jaroslava Šobra uskutečnil v Plzni již tradiční vzpomínkový akt u pomníku „Díky, Ameriko“.

Pietní vzpomínkou, kterou tradičně vrcholí oslavy osvobození města Plzně, si v letošním roce připomínáme 69. výročí osvobození města americkou armádou. Vedle celé řady domácích i zahraničních hostů, stovky diváků se ho zúčastnilo i několik veteránů z USA a Belgie, kteří se přímo podíleli na osvobození města.

„Celou historii lidstva provází válečné konflikty, ale 2. světová válka je snad jedna z nejbolestivějších částí novodobých dějin, která měla katastrofické důsledky, ať v zázemí, v koncentračních táborech anebo přímo v boji. Je důležité si uvědomit, že války nejsou nevyhnutelné. Jsem moc rád, že jsme se zde sešli a můžeme tak poděkovat našim osvoboditelům,“ prohlásil Václav Šlajs.

Pomník osvobození Plzně americkou armádou má dlouhou historii datující se až do doby těsně po válce. Současný monument byl odhalen 6. května 1995. Je to kolektivní dílo, autorem kruhové desky s nízkým reliéfem Evropy, na které jsou vyznačeny hlavní směry postupu jednotek americké armády s jejich označením, je František Bálek. Dva žulové pylony s nápisy byly vytvořeny podle návrhu architekta Jana Soukupa.

 

Fotogalerie: