Akademie řemesel se vrátila do Rokycan

obrazek
06. listopadu 2015 09:16, aktualizováno 08:16, Mgr. René Zeithaml

Zástupci celkem 17 středních škol z celého Plzeňského kraje a desítky významných zaměstnavatelů z Rokycanska se představili 22. října 2015 na 10. ročníku Akademie řemesel 2015.

Celkem 635 žáků z deseti základních škol tak dostalo po čtyřleté přestávce šanci seznámit se s učebními a studijními obory, shlédnout práce středoškolských studentů nebo si udělat představu o tom, jaké jsou požadavky zaměstnavatelů. Akademii řemesel organizovalo v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání Kontaktní pracoviště ÚP ČR v Rokycanech.

Akademie řemesel je určena především žákům 8. a 9. tříd, kteří stojí před rozhodnutím, jaký obor si vybrat. Stejně jako v předchozích letech i letos se v Rokycanech představily jednotlivé střední školy a odborná učiliště a nabídly žákům i rodičům širokou paletu možností výběru vhodného studijního či učebního oboru a následného uplatnění na trhu práce. Významní zaměstnavatelé z Rokycanska zase návštěvníkům představili svoji produkci a vazbu na jednotlivé vzdělávací programy středních škol. Novinkou pak byla atraktivní venkovní ukázka práce studentů – manipulace s motorovou pilou nebo zručné ovládání traktoru.

Mysleli jsme i na ty, kteří se chtějí bavit a zároveň poučit," říká ředitelka Kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR v Rokycanech Iveta Šimanová. Návštěvníci tak mohli shlédnout přitažlivou módní přehlídku, barmanskou show nebo ukázku bojového umění. Nechyběla ani soutěž o hodnotné ceny.

Součástí výstavy byl také doprovodný program pro významné hosty, v jehož rámci proběhly prezentace na téma technického vzdělávání. Za Plzeňský kraj se akce zúčastnila náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková.

Roli partnerů přijaly Město Rokycany, TJ Sokol Rokycany, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Střední škola Rokycany, Integrovaná střední škola živnostenská Plzeň a Bezpečnostně právní akademie Plzeň, s.r.o. Výzdobu a hudební vstup na slavnostním zahájení zajistila Základní umělecká škola v Rokycanech.

Fotogalerie: