8. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. února 2017 16:52, aktualizováno 15:52, Mgr. René Zeithaml

Vyhlášení dotačního programu Podpora spolkové činnosti na venkově - investiční projekty 2017
Rada PK vyhlásila dotační titul "Podpora spolkové činnosti na venkově investiční projekty 2017", na který je vyhrazena částka 3 miliony korun. Dotační program je určen pro spolky se sídlem v obci do 5 tisíc obyvatel nebo části obce do 500 obyvatel v Plzeňském kraji. Cílem programu je vytvářet a zlepšovat technické podmínky k zabezpečení nekomerční činnosti spolků ve venkovských oblastech Plzeňského kraje, která přispívá k rozvoji společenského života na venkově a motivuje obyvatele k veřejné dobrovolné činnosti. Projekty, na které spolky budou žádat dotaci, se musí realizovat na území Plzeňského kraje.

 

Vyhlášení dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2016/2017
Členové rady schválili vyhlášení dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2016/2017, pro který je vyhrazena částka 400 tisíc korun (maximální výše dotace je 120 tis. Kč). Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje úpravu lyžařských běžeckých tras, zejména na území Šumavy. O dotaci mohou žádat pouze obce, které zajišťují pravidelnou strojovou údržbu lyžařských běžeckých tras na území Šumavy a Českého lesa. Kritériem pro poskytnutí dotace a její výši jsou zejména celkové náklady na úpravu tras v sezóně 2016/2017 a počet ujetých motohodin (hodina práce stroje na údržbu tras).

Až do loňského roku byly dotace obcím poskytovány před zahájením lyžařské sezóny. I vzhledem ke špatným sněhovým podmínkám v sezóně 2014/2015 i 2015/2016 obce často vracely dotaci nebo její část. Některé obce přizpůsobovaly náklady na úpravu tras poskytnuté dotaci. V roce 2017 budou dotace poskytnuty až po ukončení lyžařské sezóny na základě prokázání celkových nákladů na úpravu lyžařských běžeckých tras. Tento způsob rozdělení dotací je spravedlivější a hospodárnější.

Dotace na úpravu tras byla do roku 2012 poskytována Regionální rozvojové agentuře Šumava, která finanční prostředky přerozdělila šumavským obcím, jež úpravu tras prováděly. Z důvodu větší transparentnosti jsou od roku 2013 dotace na úpravu lyžařských stop poskytovány obcím přímo, prostřednictvím samostatného dotačního titulu.

Dotační titul bude vyhlášen 1. 3. 2017. Sběr žádostí o dotace probíhá elektronicky v systému eDotace od 1. 4 do 28. 4. 2017.

 

Program podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji 2017 - vyhlášení
Členové rady schválili vyhlášení dotačního titul "Program podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji 2017", na který je vyčleněna částka 10,2 milionu korun. Tento dotační titul má jednu oblast podpory, a to neinvestiční finanční dotace, a je určen pro nestátní neziskové organizace a fyzického osoby, které jsou registrovanými poskytovateli sociálních služeb dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Termín pro podání žádostí v rámci tohoto dotačního titulu je stanoven na 12. 4. 2017.

 

Zařazení projektových dokumentací do seznamu PD na silnicích II. a III. třídy v PK
Rada PK schválila zařazení projektových dokumentací (viz příloha TZ) do seznamu PD ke stavbám na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, které budou vyhotoveny v roce 2017. Celkové náklady na vyhotovení projektových dokumentací budou činit 9,55 milionu korun.

 

Vyhlášení dotačního programu/titulu MIKROGRANTY PRO OBLAST ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A SPORTU V ROCE 2017 a ustanovení hodnoticí komise tohoto programu/titulu
Členové Rady Plzeňského kraje schválili vyhlášení dotačního programu/titulu MIKROGRANTY PRO OBLAST ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A SPORTU V ROCE 2017, na který je v rozpočtu vyhrazena částka 1 milion korun.

Cílem programu je podpora činnosti zejména dětí a mládeže na území Plzeňského kraje v oblasti školství, mládeže a sportu:

•          Podpora organizacím, které pravidelně v průběhu roku zajišťují školní a mimoškolní volnočasovou činnost dětí a mládeže na území Plzeňského kraje.

•          Podpora při pořádání a organizování akcí, soustředění a soutěží zejména pro děti a mládež zaměřených na reprezentaci a propagaci Plzeňského kraje, pořádání akcí celostátního a mezinárodního významu.

•          Podpora akcí škol a školských zařízení v Plzeňském kraji.

•          Podpora reprezentačních výběrů startujících za Plzeňský kraj, reprezentantů České republiky, kteří mají trvalé bydliště na území Plzeňského kraje.

•          Podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže, rozvoj a zachování všesportovní zdatnosti dětí, mládeže a dospělých.

•          Podpora preventivních a ekovýchovných aktivit.

•          Podpora činnosti a aktivit dětí a mládeže s handicapem, vytváření vhodných podmínek pro zájmové aktivity dětí, mládeže a osob s handicapem.

Žádosti o dotace budou přijímány v termínech od 1. 4. 2017 do 15. 10. 2017.

 

Uzavření Memoranda o spolupráci v rámci celostátního projektu "Krajské centrum sdílené dobré praxe" v oblasti školního stravování
Radní schválili uzavření Memoranda o spolupráci v rámci celostátního projektu "Krajské centrum sdílení dobré praxe" v oblasti školního stravování mezi Asociací školních jídelen České republiky, z. s., Státním zdravotním ústavem se sídlem v Praze, Plzeňským krajem, Statutárním městem Plzeň, Českou školní inspekcí, Krajskou hygienickou stanicí Plzeňského kraje se sídlem v Plzni a 15. základní školou Plzeň, Terezie Brzkové 33-35, příspěvkovou organizací.

Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem se sídlem v Praze (SZÚ), jako národním partnerem, by Asociace školních jídelen České republiky (AŠJ ČR) založila tato centra ve všech krajích ČR. Regionálně by chtěli spolupracovat se všemi, kdo zřizují, kontrolují a řídí chod školních jídelen tak, aby přenos informací pomocí této platformy byl koordinovaný a podpořila se jejich vzájemná vazba. V plzeňském regionu by krajské centrum vzniklo v 15. ZŠ Plzeň, která je zapojena v projektu „Zdravá školní jídelna“ pod záštitou SZÚ a Ministerstva zdravotnictví ČR. Témata prezentovaná v centru budou konkrétně se zaměřením na školní stravování přispívat k plnění Národní strategie Zdraví 2020. Záměrem je rovněž rozvíjet a zvyšovat zdravotní a nutriční gramotnost pracovníků školních jídelen. Snahou všech zúčastněných subjektů bude podpora i výchova dětí, žáků a studentů v oblasti osvojování stravovacích návyků, které podpoří jejich zdravý vývoj.

 

Poskytnutí dotací v rámci dotačního titulu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech I/2"
Rada PK schválila poskytnutí dotací z dotačního titulu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech I/2" v celkové částce 28 102 500 Kč.

Plzeňský kraj obdržel v rámci výzvy Ministerstva životního prostředí na projekt „Zlepšování kvality ovzduší v PK - pořízení ekologického vytápění v domácnostech“ částku 231 000 000 Kč. Takto získané finanční prostředky budou Plzeňským krajem v rámci dvou výzev k podávání žádostí o poskytnutí dotace z dotačního programu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech" dále přiděleny konečným uživatelům (fyzickým osobám) za účelem dosažení pozitivního přínosu pro životní prostředí na území kraje.

V rámci 1. výzvy bylo k 29. 2. 2016 podáno 1 531 žádostí o poskytnutí dotace v celkové finanční výši 162 000 000 Kč. Rada PK schválila celkem 1309 žádostí usneseními, z těchto žádostí bylo schváleno odstoupení 26 žadatelů. Prozatím bylo proplaceno 1215 žádostí v celkové výši 138 483 915,12 Kč.

V rámci 2. výzvy Rada PK schválila 240 žádostí, 10 žádostí bylo z důvodu nesplnění podmínek dotačního programu či na žádost žadatele vyřazeno.