77. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
24. října 2016 14:10, aktualizováno 13:10, Mgr. René Zeithaml

Přijetí finančního daru od Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji
Rada PK schválila přijetí finančního daru v celkové výši 48 200 Kč od Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji níže uvedeným školám zřizovaným Plzeňským krajem:

  • Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara, Plzeň, Klatovská 109, příspěvek ve výši 18.200 Kč
  • Střední průmyslová škola, Tachov, Světce 1, příspěvek ve výši 30.000 Kč

Příspěvek z Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji je určen na úhradu lektorů kroužků odborného německého jazyka, které se budou konat na Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole profesora Švejcara, Plzeň, Klatovská 109. Účelem kroužků je zvýšení znalosti odborné němčiny a tím vyšší uplatnitelnost absolventů školy na trhu práce. Tyto kroužky jsou kladně hodnoceny a podporovány ze strany firem. Dále o příspěvek z Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji požádala také Střední průmyslová škola, Tachov, Světce 1 pro žáka 2. ročníku oboru Obráběč kovů Jakuba Štrunce na úhradu části nákladů roční stáže v Rakousku ve výši 30 000 Kč.


Přijetí finančního daru od Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji školami zřizovanými Plzeňským krajem
Rada Plzeňského kraje schválila přijetí finančního daru v celkové výši 1,1 milionu Kč od Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji níže uvedeným školám zřizovaným Plzeňským krajem:
1. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 52 žáků, příspěvek ve výši 42.900 Kč
2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horšovský Týn, Littrowa 122, 78 žáků, příspěvek ve výši 43.500 Kč
3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Sušice, U Kapličky 761, 89 žáků, příspěvek ve výši 49.600 Kč
4. Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň, Vejprnická 56, 241 žáků, příspěvek ve výši 164.200 Kč
5. Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55, 219 žáků, příspěvek ve výši 122.000 Kč
6. Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, 169 žáků, příspěvek ve výši 94.200 Kč
7. Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň, Karlovarská 99, IČO: 69457930, 275 žáků, příspěvek ve výši 153.200 Kč
8. Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara, Plzeň, Klatovská 109, 217 žáků, příspěvek ve výši 135.900 Kč
9. Střední průmyslová škola, Klatovy, nábřeží Kpt. Nálepky 362, 108 žáků, příspěvek ve výši 60.200 Kč
10. Střední průmyslová škola, Tachov, Světce 1, 109 žáků, příspěvek ve výši 60.800 Kč
11. Střední škola a Základní škola, Oselce, 24 žáků, příspěvek ve výši 13.400 Kč
12. Střední škola, Bor, Plzeňská 231, 38 žáků, příspěvek ve výši 21.200 Kč
13. Střední škola, Kralovice, nám. Osvobození 32, 52 žáků, příspěvek ve výši 29.000 Kč
14. Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III, 141 žáků, příspěvek ve výši 78.600 Kč
15. Střední škola živnostenská a Základní škola, Planá, Kostelní 129, 29 žáků, příspěvek ve výši 16.200 Kč
16. Základní škola a Odborná škola, Horšovský Týn, Nádražní 89, 27 žáků, příspěvek ve výši 15.100 Kč

Příspěvek z Nadačního fondu na Podporu technického vzdělávání v Plzeňském kraji je určen na pokrytí části nákladů na rozšíření výuky v oblasti zpracování materiálů při praktickém vyučování učebních oborů: strojírenství, elektrotechnika a stavebnictví. Nárůst cen materiálů používaných v odborném výcviku a snižující se možnost získávat použitelný zbytkový materiál od spolupracujících firem a organizací zvyšuje výdaje škol pro kvalitní zajištění výuky odborného výcviku, který je součástí školních vzdělávacích programů u oborů ukončených závěrečnou zkouškou s výučním listem. Školy z poskytnutých finančních prostředků zakoupí materiál, který využijí při výuce jednotlivých tematických celků školních vzdělávacích programů. Znalost materiálů a jejich zpracování, získaná manuální zručnost a dovednost při cvičných pracích ve škole je základem pro kvalitní a bezchybný výkon pracovních činností nejen při produktivní činnosti v době studia, ale i při práci v budoucím zaměstnání.


Poskytnutí neinvestiční dotace
Členové Rady PK schválili poskytnutí neinvestiční finanční dotace TĚLOVÝCHOVNÁ JEDNOTA SPORTOVNÍ AREÁL ŠPIČÁK, z. s., se sídlem Sportovní areál, Špičák 8, 340 04 Železná Ruda, na realizaci projektu „Zkvalitnění tréninkového procesu dětí a mládeže TJ SA Špičák“ ve výši 200.000 Kč.

V současné době žadatel zaznamenal zvýšený zájem z řad dětí a mládeže o sportovní lyžování a tento zájem chce vedení spolku včas podchytit zkvalitněním tréninkového procesu dětí a mládeže. Tělovýchovná jednota čítá v současné době více jak 60 registrovaných závodníků v kategoriích přípravka, mladší žáci, starší žáci, dorost a junioři. Mladí závodníci TJ SA Špičák dosahují ve svých kategoriích velmi dobrých výsledků. Mezi největší úspěchy poslední doby patří 4. místo Milana Koryťáka na Mistrovství ČR v kategorii juniorů, 3 vítěze v sérii předžákovských závodů v rámci oblasti Šumava a Krušné hory. Výchova a tréninková příprava dětí a mládeže klade nároky na materiální zázemí, které je třeba doplňovat a obnovovat. Spolek žádá o dotaci na žákovské kloubové slalomové tyče, vrtačku na tyče, ochranné sítě, vosky, medaile, poháry a další drobný materiál. Celkové náklady projektu činí 440.500 Kč.


Jmenování ředitelky Stálé divadelní scény Klatovy, příspěvkové organice
Rada PK na základě výsledků výběrového řízení jmenovala Mgr. Simonu Sýkorovou do funkce ředitelky příspěvkové organizace Stálá divadelní scéna Klatovy. Usnesením ze dne 26. 9. 2016 Rada Plzeňského kraje schválila vyhlášení výběrového řízení na obsazení funkce ředitelky/ředitele Stálé divadelní scény Klatovy, p. o. Jednání výběrové komise se uskutečnilo 12. 10. 2016, toto jednání bylo hodnotící za osobní účasti 4 přizvaných uchazečů. Po osobních pohovorech, rozpravě v rámci výběrové komise zaujala komise hlasováním toto stanovisko: Mgr. Simona Sýkorová je vhodnou uchazečkou na ředitelku Stálé divadelní scény Klatovy, p. o.


Jmenování ředitelky Centra sociálních služeb Tachov, příspěvkové organizace
Rada PK na základě výsledků výběrového řízení jmenovala Bc. Lucii Báčovou do funkce ředitelky příspěvkové organizace Centrum sociálních služeb Tachov. Usnesením ze dne 26. 9. 2016 Rada Plzeňského kraje schválila vyhlášení výběrového řízení na obsazení funkce ředitelky/ředitele Centra sociálních služeb Tachov, p. o. Jednání výběrové komise se uskutečnilo 21. 10. 2016, toto jednání bylo za osobní účasti 4 přizvaných uchazeček. Po osobních pohovorech a rozpravě v rámci výběrové komise zaujali členové komise hlasováním toto stanovisko: Bc. Lucie Báčová je s ohledem na životní zkušenosti v oblasti poskytování sociálních služeb vhodnou uchazečkou na funkci ředitelky Centra sociálních služeb Tachov, p. o.


Poskytnutí dotace žadateli Nadace pro transplantace kostní dřeně
Radní schválili poskytnutí neinvestiční finanční dotace ve výši 50.000 Kč žadateli Nadace pro transplantace kostní dřeně, se sídlem Na Roudné 212/123, 301 00 Plzeň, na realizaci projektu "Nemusíš být hasič, aby ses stal hrdinou".

Projekt "Nemusíš být hasič, aby ses stal hrdinou" vznikl v roce 2015. Jeho cílem je zaregistrovat v Plzeňském kraji co nejvíce nových dárců kostní dřeně. Od roku 2016 se všech významných akcí a soutěží účastní také náběrový tým ČNRDD. Díky tomuto projektu mají hasiči a především široká veřejnost příležitost zapsat se do registru dárců. Během dvou let se podařilo zaregistrovat 74 nových hrdinů.

Vyšetření vzorku krve potencionálního dárce stojí zhruba 1.000 až 2.000 Kč. Náklady na vyšetření nehradí zdravotní pojišťovna, ale Nadace, která je závislá na příjmech přispěvatelů a sponzorů. Proto se Nadace obrátila se svojí žádostí i na Plzeňský kraj. V případě schválení dotace Radou Plzeňského kraje budou z dotace hrazeny náklady na základní vyšetření dárců krvetvorných buněk.


Poskytnutí dotace žadateli Stodská nemocnice, a.s.
Rada PK schvaluje poskytnutí neinvestiční finanční dotace ve výši 139.500 Kč žadateli Stodská nemocnice, a.s., se sídlem Hradecká 600, 333 01 Stod, na realizaci projektu Odvykání kouření. Jedná se o pilotní projekt, při kterém je k odvykání kouření využívána biorezonance, jež je alternativou ke standardním odvykacím kúrám, jako je využití tablet či náplastí. Biorezonance má vliv na potlačení chuti a následně i závislosti klienta. Velkou výhodou této metody je značná úspěšnost léčby. Zatímco u standardních metod je vykazován 7% efekt, při využití metody odvykání biorezonancí se dosahuje více než 50% úspěšnosti. Celý proces je sledován pomocí laboratorních vyšetření, kdy je monitorována hladina nikotinu, jehož přítomnost v krvi je dokladem inhalace tabákového kouře. Do studie bude zařazeno cca 35 lidí. V případě, že pilotní projekt bude úspěšný, bude snahou Stodské nemocnice v projektu pokračovat.


Individuální dotace - nákup materiálu a výsadba nové zeleně v rámci revitalizace zahrady Gymnázia v Plzni na Mikulášském náměstí
Rada schválila poskytnutí individuální finanční dotace ve výši 23.000 Kč pro spolek Alpinum klub Plzeň, z.s., na nákup materiálu a novou výsadbu zeleně v rámci revitalizace zahrady Gymnázia v Plzni na Mikulášském náměstí. Jedná se o náhradu za zlomený Cedrus libani "Atlantica Glauca Pendula" stejnou dřevinou a doplnění dalších rostlin a tím i rozšíření genofondu zahrady Gymnázia na Mikulášském náměstí.


Podpora hospodaření v lesích 2016
Členové rady schválili poskytnutí dotací z dotačního programu Podpora hospodaření v lesích 2014 – 2020 v celkové výši 1.760.400 Kč celkem 24 žadatelům.  Radní také odsouhlasili poskytnutí dotací z dotačního programu Podpora hospodaření v lesích 2014 – 2020 celkem 87 žadatelům v celkové výši 14.391.000 Kč. Žadateli jsou obce, proto musí návrh projít schválením ZPK.