76. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. září 2016 10:30, aktualizováno 09:30, Mgr. René Zeithaml

Poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního programu Materiální zajištění spolkové činnosti na venkově 2016
Rada PK schvaluje poskytnutí dotací v celkové výši 5 milionů korun celkem 87 žadatelům. Jedná se o investiční a neinvestiční dotace pro spolky působící v celém Plzeňském kraji, konkrétně například: 20 tisíc korun nákup debl-kajaku pro mládež (TJ Spartak Sedlec, z.s.), 80 tisíc korun na rekonstrukci klubovny (Český svaz chovatelů ZO Poběžovice), 100 tisíc na plynofikaci a rekonstrukci topení Kuželny TJ Holýšov, z.s., 90 tisíc na modernizaci výstavních prostor (Český svaz chovatelů ZO Horní Bříza).


Stipendium Plzeňského kraje
Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí částky 180 tisíc korun na každoroční udělování „Stipendií Plzeňského kraje“ nejlepším studentům a doktorandům plzeňských veřejných vysokých škol u příležitosti Dne boje studentů za svobodu a demokracii. Předání pamětních listů a stipendií se uskuteční při slavnostním Ocenění vynikajících studentů ZČU a LF UK dne 20. října 2016 v Měšťanské besedě v Plzni. Stipendia budou poskytnuta následujícím studentům:

Jméno
Fakulta
Částka
Mgr. Vladimír Švígler
Fakulta aplikovaných věd
20.000 Kč
Lucie Čásová
Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara
20.000 Kč
Ing. Karolína Ptáčková
Fakulta ekonomická
20.000 Kč
Ing. Tomáš Bystřický
Fakulta elektrotechnická
20.000 Kč
Mgr. Hana Krasanovská
Fakulta filozofická
20.000 Kč
Jakub Kurc
Fakulta pedagogická
20.000 Kč
Andrea Hodinová
Fakulta právnická
20.000 Kč
Ing. Jan Uher
Fakulta strojní
20.000 Kč
Petr Hrabačka
Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni
20.000 Kč

 

Zařazení investičních a neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK, zařazení projektových dokumentací do seznamu PK na silnicích II. a III. třídy v PK
Radní schválili zařazení investičních a neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK a zařazení projektových dokumentací do seznamu PK na silnicích II. a III. třídy v PK, které budou realizovány v roce 2016. Investiční a neinvestiční akce na silnicích si vyžádají náklady ve výši 10,032 milionu korun, na projektové dokumentace je počítána částka 611 tisíc korun. Akce bude možné uskutečnit na základě úspor na již vysoutěžených stavbách.


Poskytnutí neinvestičních dotací a neinvestičních příspěvků z dotačního programu/titulu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2016“
Členové rady schválili poskytnutí neinvestiční dotace z programu/titulu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2016“ ve výši 20 tisíc korun Regionální hospodářské komoře PK. Radní dále schválili poskytnutí neinvestičního příspěvku z programu/titulu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2016“ níže uvedeným příjemcům:

  • Střednímu odbornému učilišti, Domažlice, Prokopa Velikého 640, ve výši 95.000 Kč
  • Střednímu odbornému učilišti elektrotechnickému, Plzeň, Vejprnická 56, ve výši 155.000 Kč
  • Gymnáziu a Střední odborné škole, Rokycany, Mládežníků 1115, ve výši 46.000 Kč
  • Gymnáziu, Sušice, Fr. Procházky 324, ve výši 25.000 Kč
  • Střední průmyslové škole, Tachov, Světce 1, ve výši 95.000 Kč
  • Střednímu odbornému učilišti stavebnímu, Plzeň, Borská 55, ve výši 80.000 Kč
  • Střední škole, Kralovice, nám. Osvobození 32, ve výši 30.000 Kč
  • Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole profesora Švejcara, Plzeň, Klatovská 109, ve výši 95.000 Kč
  • Střední škole, Horažďovice, Blatenská 313, ve výši 20.000 Kč
  • Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická, Plzeň, Koterovská 85, ve výši 40.000 Kč
  • Střední škole informatiky a finančních služeb, Plzeň, Klatovská 200 G,  ve výši 35.000 Kč
  • Gymnázium a Střední odborná škola, Plasy, ve výši 25.000 Kč
  • Střední škole, Bor, Plzeňská 231, ve výši 30.000 Kč
  • Gymnáziu, Plzeň, Mikulášské nám. 23, ve výši 20.000 Kč

Cílem dotačního programu je žáky včas seznámit s možnostmi a zaměřením studia na střední škole včetně možností uplatnění po ukončení technického oboru střední školy. Poskytnuté finance školy využijí na příklad na kurzy a kroužky seznamující žáky s prací se dřevem nebo kovem, ale také se díky nim seznámí například s elektronikou, robotikou, zpracováním plastů, programováním nebo počítačovou grafikou.


Poskytnutí neinvestičních příspěvků z dotačního programu Talent 2016
Rada schvaluje poskytnutí neinvestičních příspěvků z dotačního programu Talent 2016 následujícím příjemcům:

  • Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechnické, Plzeň, Koterovská 85, ve výši 54.000 Kč za úspěch ve Středoškolské odborné činnosti
  • Gymnáziu J. Š. Baara, Domažlice, Pivovarská 323, ve výši
    54.000 Kč za úspěch v Astronomické olympiádě a Středoškolské odborné činnosti
  • Masarykovu gymnáziu, Plzeň, Petákova 2, ve výši 162.000 Kč za úspěch v Přírodovědné olympiádě zemí EU

Příspěvek obdrží střední školy z PK, jejichž žáci se umístili na 1. až 3. místě v celostátních kolech a na medailových pozicích v mezinárodních kolech předmětových (vědomostních) soutěží, které se uskutečnily ve školním roce 2015/2016.
 

Program podpory činnosti organizací sdružujících zdravotně postižené a chronicky nemocné v Plzeňském kraji 2017
Radní schválili vyhlášení a realizaci dotačního titulu „Program podpory činnosti organizací sdružujících zdravotně postižené a chronicky nemocné v Plzeňském kraji v roce 2017“, na který je vyčleněna částka do výše 3,6 milionu korun. V rámci dotačního titulu by měly být ze strany PK podpořeny organizace, které sdružují zdravotně postižené a chronicky nemocné v PK. Podpora je zaměřena na tři oblasti: podpora provozu a činnosti organizací, rekondiční/edukační pobyty se zdravotním programem a podpora vzdělávacích, kulturních, společenských a jiných obdobných aktivit sloužících potřebám zdravotně postižených a chronicky nemocných.


Poskytnutí věcného daru obcím z okresů Tachov a Domažlice v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“
Rada PK schválila v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“ pro roky 2016/2017 poskytnutí věcných darů celkem 16 obcím z okresu Tachov a Domažlice. Jedná se o celkem 417 ks ovocných stromků původních krajových odrůd určených pro podzimní a jarní výsadbu včetně pomocného vysazovacího materiálu. Projekt „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“ slouží k podpoře obnovy nebo výsadby ovocných sadů, doprovodné zeleně místních a účelových komunikací a další liniové zeleně, nebo výsadby veřejné zeleně v zastavěném území obce s cílem obnovy původních a krajových odrůd ovocných stromků. Stromky pro podzimní výsadbu obdrží 10 obcí na Tachovsku a pro jarní výsadbu pak 6 obcí na Domažlicku. Průměrná cena jednoho stromku činí cca 350 Kč včetně pomocného výsadbového materiálu. Stromky obdrží níže uvedené obce.
Tachovsko: Kokašice, Skapce, Tisová, Chodský Újezd, Rozvadov, Stříbro, Staré Sedliště, Planá, Svojšín, Lestkov
Domažlicko: Mezholezy (u Kdyně), Mnichov, Kout na Šumavě, Kdyně, Chocomyšl, Poběžovice


Poskytnutí věcného daru Správě Národního parku Šumava pro návštěvnické centrum Srní
Členové Rady PK schválili poskytnutí věcného daru Správě národního parku (SNP) Šumava pro návštěvnické centrum Srní. Jedná se o kameru s nočním viděním včetně příslušenství v hodnotě 70 tisíc korun.

Návštěvnické centrum Srní SNP Šumava je věnováno zvláště chráněnému druhu vlku obecnému, kterého lze díky návštěvnickému centru pozorovat v jeho přirozeném prostředí. Centrum je hojně využíváno jak veřejností, tak i školami, pro které jsou zde připravovány výukové programy týkající se života vlčí smečky. Mimo jiné je také centrum uzpůsobeno osobám tělesně postiženým, které mají možnost jak vstupu do expozice, tak také možnost sledovat vlky ve výběhu pomocí ovládané stabilní kamery.

Vzhledem k tomu, že vlk obecný je velice plaché zvíře s převažující noční aktivitou, je přínosem v rámci zvýšení kvality zdokumentování a přiblížení života vlčí smečky instalace kamery s barevným nočním viděním, kterou bude možné umístit na libovolném místě ve výběhu.
 

Poskytnutí mimořádné účelové dotace v oblasti kultury – Mgr. Kamil Jindřich, Domažlická dudácká muzika
Radní schválili poskytnutí účelové neinvestiční dotace ve výši 54 tisíc korun Kamilu Jindřichovi na částečné pokrytí neinvestičních nákladů spojených s přípravou a realizací turné Domažlické dudácké muziky v Austrálii (23. října až 22. listopadu 2016). Dotace je určena na částečné pokrytí nákladů na zajištění ubytování při turné. Pětičlenná dudácká muzika vystoupí během čtyřdenního turné v Canbeře, Sydney, Brisbane, Adelaide, Melbourne a v tasmánském Hobartu. Během turné bude probíhat cílená propagace regionu a Plzeňského kraje. Zastupitelský úřad ČR v Canbeře představuje bohatou hudební a kulturní tradici z různých regionů ČR tak, aby byla zajímavá pro Australany i Čechoaustralany. Takto se už prezentovala cimbálová muzika Slovácko mladší nebo také Kühnův dětský sbor. Dalším souborem by měla být právě Domažlická dudácká muzika.


Poskytnutí dotace pro Klub tanečních souborů Rokytka
Rada PK schválila poskytnutí dotace v celkové výši 100 tisíc korun pro Klub tanečních souborů Rokytka za účelem reprezentace Plzeňského kraje a ČR na 18. ročníku mezinárodního festivalu „2016 Beijing International Tourism Festival“ v Číně (Peking), který se uskuteční 28. září až 7. října 2016. Finanční prostředky budou použity na částečnou úhradu výdajů souvisejících s účastí na festivalu. Festivalu se zúčastní 29 členů folklórního souboru.